Маринад для огірків кисло-солодкий
(Не зчуєшся, як банка стає порожньою - дуже ніжний і легкий маринад)На 1-літрову банку:
- 4ст.л.оцту 6%
- 2,5ст.л цукру
- 1ст.л. солі
Викласти на дно банки моркву кружельцями, часник, перець, лавровий лист, листя вишні і смородини)
Залити холодною водою, стерилізувати 7-10хв., щоб втратили колір, закрутити, перевернути і тримати до охолодження.
Джерело: Саша з роботи.
Квашені помідори (від свекрухи)
Росіл: на 10л води 100г цукру, 500г солі.
На дно баняка(відра, цього року взагалі квасила в банках і тримала на балконі) викласти шарами:
1-ий шар: коріння і листя хрону, зелень петрушки, селери, кропу, листя вишні, смородини, дубу.
2-ий шар - помідори.
Так викладати до самого верху. Останній шар - зелень.
Залити холодним росолом, накласти гніт (для 3-х літрової банки взяти прозору кришку, кинути в окріп, щоб змякла і впихнути в банку як гніт - щоб росіл виступив поверх кришки - секрет від улюбленої сусідки).
Термін витримки - мінімум 3 тижні, далі - пробуйте.
Лечо від сусідки
без нього гості за стіл не сідають
2кг помідорів пропустити через м'ясорубку, додати:
- 2ст.л. солі;
- 200г олії;
- 200г цукру.
Варити 30хв.
4,5кг перцю порізати полосками(гарніше - повздовжніми, хоча поперечними легше, але вигляд не той), додати до помідорів, варити 20хв, додати 2 головки часнику (витиснути через часникодавку), 70г оцту - варити ще 2хв.
На дно стерилізованої банки (стерилізую в мікрохвильовці) покласти гілочку петрушки, розлити лечо, стерилізувати 20хв.(я не стерилізую - просто у сусідки останній поверх, ще й вікна до сонця - без стерилізації все вилітає в повітря до тижня часу)
Вихід - 5,5л, якщо не пробувати дуже багато (і іншим не давати).