Хіба можна уявити собі українську національну кухню без сала, ковбасок, відбивних, кров'янок та холодців? Але наскільки страви зі свинини корисні для організму? Чи всім їх можна вживати і в яких кількостях?
Харчова добавка - речовина, яка не використовується в харчуванні в чистому вигляді і не є інгредієнтом харчових продуктів, а спеціально додається до їжі в технологічних цілях (щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію, для поліпшення властивостей продукту в процесі виробництва, обробки, упаковки, транспортування або зберігання харчових продуктів). Це емульгатори, ароматизатори, антиокислювачі, барвники і т. д. - всього 23 функціональні класи.
Зараз (початок Весни) найважчий для організму час. Бо свіжих овочів і фруктів ще нема, а в тих, що у нас залишились з минулого року вже майже немає жодних вітамінів. Є медики, які стверджують що в цей час необхідно підтримувати організм штучними полівітамінами. Багато хто пов'язує свій поганий стан в цей період з авітамінозом.
Насправді ж, авітаміноз - це повна відсутність будь-яких вітамінів в організмі, і це дуже важка недуга. А те що відбувається в цей період з більшістю із нас називається скоріше - гіповітаміноз, тобто недостатня кількість вітамінів.
Наповнює організм силою, є гарним засобом для лікування всіх хвороб шлунку. Окрім цього має сприятливий вплив на кістки та м'язи. Ця каша особливо корисна для дітей, її рекомендують для підтримки організму в тонусі.
Пшоняна каша
Наповнює організм енергією, а також виводить зайві мінеральні солі, допомагає нормалізувати кров'яний тиск. Корисна тим, хто має схильність до ожиріння, оскільки вона виводить жири з організму.
Азербайджанська кулінарія за особливістю приготування і смаку страв, а також через застосування гострих прянощів і приправ стоїть набагато ближче до східної кухні.
Більшість національних страв готують із м'яса баранини, яловичини і птиці. Широко поширені страви з рубаного м'яса. Море, озера і річки республіки багаті місцями вилову різної риби, особливо севрюги та осетра.
Азербайджанська кухня славиться розмаїттям овочів, у першу чергу овочевою зеленню, баклажанами, солодким перцем (бібер), капустою, шпинатом, щавлем, буряком, редискою, цибулею, огірками, зеленою квасолею тощо. В асортименті національних страв багато кулінарних виробів з рису, борошна, овочів та овочевої зелені.