Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Консервація » Соус "Ткемалі"
 

Соус "Ткемалі"

30 серпня, 2013  |  Коментів (7)  |  Рубрика: Консервація
 

Соус "Ткемалі"

3 кг слив
3 великих головки часнику
1,5 - 2 стручки гострого перцю (чілі) або 1,5 - 2 ч. л. готового меленого
6 ч. л. солі
9 ч. л. цукру
3-4 ч. л. коріандру
1,5 пучка кінзи
1,5 пучка кропу
4 листочки м'яти

Сливи помити, скласти в каструлю і залити невеликою кількістю води, (від 1 склянки до 1,5 приблизно), щоб сливи не прилипли. Чим сливи м'ягші тим менше потрібно води і тим швидше сливи пустять сік і почнуть розварюватись.
На невеликому вогні сливи поварити буквально від 5 до 20 хв. Як тільки сливи почнуть розварюватись, газ виклюти. Мої сливи були не зовсім м'які і варились 20 хв.

Соус "Ткемалі"


Як тільки сливи трохи охололи, відкинути їх на друшлак хвилин на 10, щоб стекла зайва водичка, тоді переставити друшлак на іншу каструлю і сливи протерти. В друшлаку залишаться шкірки і кісточки, а в каструлі досить густе пюре.
До пюре додаємо цукор і сіль, ретельно перемішуємо. Тим часом в чашу блендера кладемо почищений часник, гострий стручковий перець і подрібнюємо. Тоді додаємо туди ж зелень - кінзу, кріп і м'яту. Ще раз збиваємо все разом.
Коріандр розтираємо в ступці.
Каструлю з соусом, в який вже додані сіль і цукор, ставимо варити. Весь час ретельно перемішуємо, щоб не підгорів. Поки ткемалі не став надто гарячим, пробуємо чи достатньо солі і цукру - все залежить від слив, якщо вони надто кислі чи не зовсім спілі, цукру може бути потрібно більше, або навпаки. Солимо і цукруємо до смаку. Далі додаємо коріандр і збиту в блендері масу - часник, перець і зелень.

Соус "Ткемалі"


Добре перемішуємо і пробуємо на свій смак. Смак ткемалі має бути кисло-солодко-гостро-пряним. Довести до кипіння і після закипання поварити хвилин 5-10, весь час помішуючи.
Готовий ткемалі розливаємо в гарячі простерелізовані банки, закриваємо, закутуємо і залишаємо охолоджуватись до ранку.

Соус "Ткемалі"


З 3 кг слив в мене вийшло 4 півлітрових баночки ткемалі. Готовий ткемалі зберігати в холодному місці.

Р.s. Так як на момент приготування ткемалі, в мене не було гострого стручкового перцю, то я додала 1,5 ч.л. готового меленого червоного гострого. На наступний день мені здалось, що перцю трошки замало, але це як кому. Свій ткемалі я простерелізувала 15 хв. і закатала - немаю дуже холодного місця для зберігання. Соус - ну дуже смачний! Готую вже третій рік поспіль. Він мені цікавіший ніж аджика і кетчуп. Дуже пасує до м'яса, ковбасок, сосисок.
В Грузії ткемалі взалі готують із спеціального сорту слив - ткемалі, які там ростуть або з аличі, але і зі звичайної "угорки" він теж смачнезний. Зустрічала в інтернеті навіть рецепти ткемалі з терену. І ще щодо м'яти - важливо з нею не переборщити, тому що до ткемалі додають м'яту «омбало», яка в нас не зустрічається, а наша рідна м'ята має дуже сильний аромат, тому в деяких рецептах вона взагалі відсутня.

Джерело: сайти: http://www.autobum.net; http://forum.say7.info; http://www.e-reading-lib.com/Rzaeva_-_50_receptov_gruzinskoii_kuhni.html

Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: Магда (30 серпня 2013 20:03)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 73
Це якийсь астральний зв'язок! я тільки сьогодні зранку думала над тим, що потрібно десь роздобути слив ткемалі, бо придивлялася до аличі - вона не зовсім підходить до цього соусу, не така в неї щільна м'якоть, і збиралася прогуглити рецепт. І тут на тобі - рецепт вже готовий. Доведеться бігти на Бесарабку за сливами! Це ж треба! Дякую!


--------------------
Дрібниць не буває
 



#2 написав: Tatiana (30 серпня 2013 21:02)


Група: Кондитер
Коментарів: 47
Соус Ткемалі дуже смачний. Гарно смакує до м"яса.Цього року теж робила. Але робила трохи по іншому: сливи почистила і добре змолола їх в комбайні, а потім 30 хвилин їх проварювала помішуючи, а далі так само. Шкірка гарно розмололася і розварилася і вона не відчувається.
 



#3 написав: Сонечко (30 серпня 2013 22:45)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 55
а півтора пучка це як?


--------------------
The world is a diaper so let someone else change it.
 



#4 написав: KASYA (30 серпня 2013 23:11)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
Цитата: Магда
придивлялася до аличі - вона не зовсім підходить до цього соусу, не така в неї щільна м'якоть,


Дійсно, алича трішки не така. Моя подружка зробила в цьому році з аличі вперше - то сказала, що лиш перевела продукти. Я куштувала, як на мене, то не так вже й погано. Просто набагато кисліший і трішки рідший bully . Та кислоту можна ще трохи забрати цукром. Багато є рецептів з аличі і людям подобається. Мені смачніше з слив, то з них і готую.

Цитата: Tatiana
Але робила трохи по іншому


Так, технологій приготування теж безліч! Тож кому як зручно так і готує smile

Цитата: Сонечко
а півтора пучка це як?


То виходить приблизно 1,5 повних склянки (на 200 г), подрібненої зелені. Перепрошую, що написала "по-китайськи" - пучки ж є різні feel !


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



#5 написав: Darka (31 серпня 2013 21:14)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 705
Дуже смачний соус,колись робила. love


--------------------
Коли береш наповняються руки,коли віддаєш наповняється серце.
 



#6 написав: Магда (2 вересня 2013 22:40)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 73
Тільки що закатала останню баночку. Ткемалі не знайшла, зробила з рідної угорки - тааакий смачний соус! Дякую, Kasya, за рецепт. Смакота!


--------------------
Дрібниць не буває
 



#7 написав: KASYA (3 вересня 2013 22:02)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
Цитата: Магда
Тільки що закатала останню баночку. Ткемалі не знайшла, зробила з рідної угорки - тааакий смачний соус! Дякую, Kasya, за рецепт. Смакота!


Дуже рада, що сподобався what . Я в суботу планую зробити ще одну порцію, бо аджика якось відійшла на другий план, а ткемалі подобається.


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
В'язання гачком (крючком)
  Пише Романна (Учора, 16:18)
Торт медовий «Улюблений»
  Пише Катя Некрасова (Учора, 14:00)
Салат "Веснянка"
  Пише yulia (Учора, 14:00)
Канапки польські.
  Пише svet.vet (Учора, 13:45)
Щоб в будинку було тепло
  Пише ОЛЕСЯ (Учора, 11:09)
Жіночі роздуми...
  Пише Darka ()
Твори добро-2
  Пише Darka ()
Вафельниця
  Пише ОЛЕСЯ ()
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ ()
Скарги, пропозиції...
  Пише Натонька ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 37
Гостей: 27
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100