Рецепти
 
FaceBook | VK | G+ | TW | PIN | RSS  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Консервація » Соус "Ткемалі"
 

Соус "Ткемалі"

30 серпня, 2013  |  Коментів (7)  |  Рубрика: Консервація
 

Соус "Ткемалі"

3 кг слив
3 великих головки часнику
1,5 - 2 стручки гострого перцю (чілі) або 1,5 - 2 ч. л. готового меленого
6 ч. л. солі
9 ч. л. цукру
3-4 ч. л. коріандру
1,5 пучка кінзи
1,5 пучка кропу
4 листочки м'яти

Сливи помити, скласти в каструлю і залити невеликою кількістю води, (від 1 склянки до 1,5 приблизно), щоб сливи не прилипли. Чим сливи м'ягші тим менше потрібно води і тим швидше сливи пустять сік і почнуть розварюватись.
На невеликому вогні сливи поварити буквально від 5 до 20 хв. Як тільки сливи почнуть розварюватись, газ виклюти. Мої сливи були не зовсім м'які і варились 20 хв.

Соус "Ткемалі"


Як тільки сливи трохи охололи, відкинути їх на друшлак хвилин на 10, щоб стекла зайва водичка, тоді переставити друшлак на іншу каструлю і сливи протерти. В друшлаку залишаться шкірки і кісточки, а в каструлі досить густе пюре.
До пюре додаємо цукор і сіль, ретельно перемішуємо. Тим часом в чашу блендера кладемо почищений часник, гострий стручковий перець і подрібнюємо. Тоді додаємо туди ж зелень - кінзу, кріп і м'яту. Ще раз збиваємо все разом.
Коріандр розтираємо в ступці.
Каструлю з соусом, в який вже додані сіль і цукор, ставимо варити. Весь час ретельно перемішуємо, щоб не підгорів. Поки ткемалі не став надто гарячим, пробуємо чи достатньо солі і цукру - все залежить від слив, якщо вони надто кислі чи не зовсім спілі, цукру може бути потрібно більше, або навпаки. Солимо і цукруємо до смаку. Далі додаємо коріандр і збиту в блендері масу - часник, перець і зелень.

Соус "Ткемалі"


Добре перемішуємо і пробуємо на свій смак. Смак ткемалі має бути кисло-солодко-гостро-пряним. Довести до кипіння і після закипання поварити хвилин 5-10, весь час помішуючи.
Готовий ткемалі розливаємо в гарячі простерелізовані банки, закриваємо, закутуємо і залишаємо охолоджуватись до ранку.

Соус "Ткемалі"


З 3 кг слив в мене вийшло 4 півлітрових баночки ткемалі. Готовий ткемалі зберігати в холодному місці.

Р.s. Так як на момент приготування ткемалі, в мене не було гострого стручкового перцю, то я додала 1,5 ч.л. готового меленого червоного гострого. На наступний день мені здалось, що перцю трошки замало, але це як кому. Свій ткемалі я простерелізувала 15 хв. і закатала - немаю дуже холодного місця для зберігання. Соус - ну дуже смачний! Готую вже третій рік поспіль. Він мені цікавіший ніж аджика і кетчуп. Дуже пасує до м'яса, ковбасок, сосисок.
В Грузії ткемалі взалі готують із спеціального сорту слив - ткемалі, які там ростуть або з аличі, але і зі звичайної "угорки" він теж смачнезний. Зустрічала в інтернеті навіть рецепти ткемалі з терену. І ще щодо м'яти - важливо з нею не переборщити, тому що до ткемалі додають м'яту «омбало», яка в нас не зустрічається, а наша рідна м'ята має дуже сильний аромат, тому в деяких рецептах вона взагалі відсутня.

Джерело: сайти: http://www.autobum.net; http://forum.say7.info; http://www.e-reading-lib.com/Rzaeva_-_50_receptov_gruzinskoii_kuhni.html

 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: Магда (30 серпня 2013 20:03)


Група: Гості
Коментарів: 0
Це якийсь астральний зв'язок! я тільки сьогодні зранку думала над тим, що потрібно десь роздобути слив ткемалі, бо придивлялася до аличі - вона не зовсім підходить до цього соусу, не така в неї щільна м'якоть, і збиралася прогуглити рецепт. І тут на тобі - рецепт вже готовий. Доведеться бігти на Бесарабку за сливами! Це ж треба! Дякую!
 



#2 написав: Tatiana (30 серпня 2013 21:02)


Група: Гості
Коментарів: 0
Соус Ткемалі дуже смачний. Гарно смакує до м"яса.Цього року теж робила. Але робила трохи по іншому: сливи почистила і добре змолола їх в комбайні, а потім 30 хвилин їх проварювала помішуючи, а далі так само. Шкірка гарно розмололася і розварилася і вона не відчувається.
 



#3 написав: Сонечко (30 серпня 2013 22:45)


Група: Гості
Коментарів: 0
а півтора пучка це як?
 



#4 написав: KASYA (30 серпня 2013 23:11)


Група: Гості
Коментарів: 0
Цитата: Магда
придивлялася до аличі - вона не зовсім підходить до цього соусу, не така в неї щільна м'якоть,


Дійсно, алича трішки не така. Моя подружка зробила в цьому році з аличі вперше - то сказала, що лиш перевела продукти. Я куштувала, як на мене, то не так вже й погано. Просто набагато кисліший і трішки рідший bully . Та кислоту можна ще трохи забрати цукром. Багато є рецептів з аличі і людям подобається. Мені смачніше з слив, то з них і готую.

Цитата: Tatiana
Але робила трохи по іншому


Так, технологій приготування теж безліч! Тож кому як зручно так і готує smile

Цитата: Сонечко
а півтора пучка це як?


То виходить приблизно 1,5 повних склянки (на 200 г), подрібненої зелені. Перепрошую, що написала "по-китайськи" - пучки ж є різні feel !
 



#5 написав: Darka (31 серпня 2013 21:14)


Група: Гості
Коментарів: 0
Дуже смачний соус,колись робила. love
 



#6 написав: Магда (2 вересня 2013 22:40)


Група: Гості
Коментарів: 0
Тільки що закатала останню баночку. Ткемалі не знайшла, зробила з рідної угорки - тааакий смачний соус! Дякую, Kasya, за рецепт. Смакота!
 



#7 написав: KASYA (3 вересня 2013 22:02)


Група: Гості
Коментарів: 0
Цитата: Магда
Тільки що закатала останню баночку. Ткемалі не знайшла, зробила з рідної угорки - тааакий смачний соус! Дякую, Kasya, за рецепт. Смакота!


Дуже рада, що сподобався what . Я в суботу планую зробити ще одну порцію, бо аджика якось відійшла на другий план, а ткемалі подобається.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
Нагла поміч :)
  Пише ОЛЕСЯ (Сьогодні, 02:51)
Сирний пиріг або фальшиве хачапурі
  Пише Chertenok (Учора, 13:14)
А ваші чоловіки роблять вам сюрпризи?
  Пише Полина ()
Відпочинок в Трускавці
  Пише Fargo ()
Торт "Ейфорія"
  Пише idianka ()
ХЛІБЕЦЬ
  Пише Darka ()
Наталчина кухня - 2 :), Ласкаво прошу...
  Пише Вікуня ()
Моя киця-доця Лєра
  Пише Chertenok ()
Рецепт: Пухкі оладки
  Пише Chertenok ()
Посиденьки у Олесі
  Пише ОЛЕСЯ ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 84
Гостей: 60
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2017 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100