Гарячі закуски на мангалі – цього року я відвела душу і спробувала багато нового:
-
шашлик – класика жанру, відрізняється лише м’ясом та способом маринування
-
Кустуріца-кебаб – навіть не думала, що він так швидко зникне – поки мій менший десь ходив-блукав – не залишилося ні шматочка
-
чорнослив в шпондері – готується елементарно просто: чорнослив без кісточок на 10 хвилин залити кип’ятком, тим часом нарізати тонкі пластинки шпондеру – бажано вибрати високий шпондер або нарізати довгими боковими пасочками – щоб було зручно обгорнути чорнослив. Сколоти зубочистками – щоб не розпадалися, проколювали зубочистками навхрест. Викласти на подвійну фольгу, згорнути конвертом, запікати на решітці з обох сторін.
-
гаряча закуска з лавашу – до м’яса найбільше смакує з овочами або з сиром та зеленню
-
мариновані шампіньйони, запечені на шпажках – ідею з печерицями підказала Наталя, коли ми влітку вивозили дітей після закінчення навчання в «Чарівну долину» - печериці на сухо почистити, скласти в ємність, зверху полити соусом, добре закрити, добре потрусити – щоб все гарно перемішалося, поставити в холодильник (можна на годину, а можна і на ніч). Потім лише залишається нанизати на дерев’яні шпажки та підсмажити на решітці. Перший раз я їх готувала у фользі – довго пеклися і не мали запеченої скоринки. Для соусу можна використати все, що забажаєте – у мене це було: соєвий соус (замість солі), сметана, майонез, томатний соус, діжонська гірчиця, паприка. Вегетаріанський варіант – олія, соєвий соус, суміш спецій за смаком (гарам-масала, карі, паприка, суміш перців…), подрібнений часник. Фото є лише з процесу приготування, бо потім не встигла
клацнути.
Соуси до шашлику – особлива тема У нас їх завжди декілька готових, на початку сезону пікніків добре пасує
лечо або
аджика з минулорічної консервації, завжди можна швидко приготувати один-два свіжі соуси:
червоний соус до м'яса,
соус зі свіжими овочами,
зелений соус до м’яса, або
соус-салат з печених овочів.
ДесертНа десерт завжди смакують сезонні ягоди та фрукти.
Фруктову тарілку можна подавати після першого столу – особливо якщо є діти – ці невгамовні моторчики гасають без упину, лише деколи зупиняючись на мить щось випити або кусьнути – полуниця, виноград, яблука, кавуни, дині – пасують завжди. Деколи, як виключення, можна дозволити дітиськами на дерев’яних шпажках підсмажити трошки «хімії» –
машмеллоу – запечений він мені дуже подобається (обгорілу скоринку зчистити).
Зазвичай для мене літо – пора чізкейків – найрізноманітніших. Це, звичайно, не відноситься до швидкого приготування на природі, але факт залишається фактом – холодні сметанкові, сирні, фруктові тортики в спеку смакують як ніколи.
Найпростіший десерт, який я дуже люблю влітку - збиті вершки, полуниця, тертий шоколад:
Останнього разу спробувала на грилі
банани з шоколадом - банани надзрізати вздовж як лодочки, не розрізаючи до кінця, всередину вкласти шматочки шоколаду – діти їли мені також засмакувало, хоча я не любитель бананів
...