Груші помити, почистити і половинками скласти у банку. Зверху покласти кілька кусочків яблука або сливи. Залити сиропом, щоб було солодше, як компот. Варити в банках 45 хв. Закрити і закутати до вистигання.
Яблука-начинка!
Яблука осінніх сортів почистити і порізати кубиками дрібно. На ніч засипати цукром (на око). Вранці розкидати яблука у банки, залити тим сиропом, що залишився і стерилізувати 10 хв. Закрити. Дуже добрі для пирогів і вареників!
Сливки по-городенківськи, начинені горіхами з згущеним молоком
600шт сливок, 3кг цукру, 1л води. Варити сироп і залити сливки. Робити так 2 рази на день 1 тиждень. В 1л. банку поставити 3шт гвоздики, 1 лавровий листок, кидаємо готові сливки і заливаємо кип'ячкним сиропом, стерелызуэм 20-30хв. Без оцету!!!
Борщ із банки. Томатний сік або перекручені помідори прокип*ятити хвилин 10-15, додати натерту моркву і варити ще 10-15 хв. Додати нарізаний кубиками солодкий перець, нашинковану капусту, петрушку , кріп.( Капусту зазвичай беру середню), можна додавти сіль( хоча моя сусідка готує без солі).Кип*ятити 7-15 хвилин, закрутити, укутати до повного вихолонення. Навесні- як знахідка, а смак, ніби зі свіжих літніх овочів.
Українськими ананасами називає мій чоловік кабачата, закриті з аличею, а я пристосувалась: якщо вдома немає консервованих ананасів, а зненацька завітали гості-використовую їх для салату, алича- до десерту, а сік-дуже смачний.Та й готувати легко:у чисті банки складаю приблизно 1:1 кабачата і аличу, заливаю кип*ятком раз, хвилин через 5-7 зливаю, перекип*ячую, заливаю ще раз на такий же час.Потім зливаю , додаю цукру, щоб сироп вийшов солодкий (алича кисла), перекип*ячую, заливаю втретє, закручую, вкриваю ряднинкою до повного вихолонення.