Минулого року наші дівчата уже готували бограч на вогні, тому на заміну рибній юшці в казані (стандартний варіант для наших пікніків ) я також захотіла спробувати цю страву, тим паче, що в червні цього по дорозі з Косино додому ми обідали біля Мукачево в ресторані бограчем – дуже смачним, хоч і приготованим на плиті (адже угорське слово "bogrács" означає «казанок»). .
Ще мені потрапила на очі дуже смачна стаття про історію та різновиди бограчу, тому я зупинилася на бограчу-гуйяшу (чи гуляшу по-нашому) – густому, наваристому, зі сметанкою…Бограч-гуйяш
200 г сало свіже – нарізати кубиками
200 ш сало копчене (можна замінити копченим шпондером) – нарізати кубиками
400 г мисливських сосисок – нарізати кільцями шириною 1 – 1,5 см
Близько 1,3 кг м’яса – взяла телятину, свинину (нарізати кубиками 2х2 см) - і курячі гомілки
3 - 4 великі цибулини - нарізати кубиками
3 ст.л. паприки
1 ст. л. кмину (за бажанням)
3 - 5 зубців часнику – дрібно нарізати
1 кг картоплі - - нарізати великими кубиками
3 болгарські перці - нарізати пасочками довжиною до 2 см
500 - 700 г помідорів (можна взяти помідори і томатну пасту або лише томатну пасту) – ошпарити, зняти шкірку (я її просто зрізаю маленьким, але дуже гострим ножем – щоб не бавитися з кип’ятком), нарізати дрібними кубиками, томатну пасту розвести водою, додати сіль, цукор до смаку
2 - 3 морквини – нарізати кружальцями або півкільцями
1 петрушка – зелень і корінь – корінчик нарізати півкільцями, зелень подрібнити
1 селера – зелень (за бажанням) і корінь
зелень кропу – дрібно нарізати
300 - 400 г домашньої сметани
2 – 3 ст.л. муки
½ скл. рісіні – макарончики у вигляді рису або приготувати чіпетке – кльоцки з 300г муки, 2 яєць, та солі
Сіль, перець, лавровий лист – до смаку
гострий перець – до смаку – краще подавати окремо (на мою думку), щоб і дорослі, і діти могли скуштувати смачний наваристий бограч1. Сало обсмажити, за бажанням шкварки вийняти, щоб не пригорали.
2. Додати цибулю, часник, вимішаний з кмином, паприку – підсмажити, помішуючи.
3. Додати мисливські сосиски – обсмажити.
4. Додати моркву, петрушку, селеру, болгарський перець – трошки обсмажити.
5. Додати м'ясо, дати м’ясу добре обсмажитися, долити води, коли закипить - додати сіль, перець горошком – до смаку – нехай вариться хвилин 20 – 30.
6. Додати картоплю, рісіні або кльоцки та лавровий лист – варити 7-10 хвилин.
7. Додати помідори – варити 7 – 10 хвилин.
8. Заправити сметаною, розмішаною з бульйоном з бограчу та мукою – щоб не було грудочок – через 5 хвилин зняти з вогню, посипати зеленню, накрити кришкою, дати настоятися і смакувати…
9. При подачі, за бажанням, додати чілі-перець.
Готування трохи займає часу, але результат того вартий!!!