Ще одна випічка до свят. Побачила в інтернеті (зсилка прийшла разом з поштовою розсилкою - forum.say7). Сподобався простотою, швидкістю приготування і можливістю варіацій - від смакових до кольорових добавок
...
Швидкий тортик
Тісто: 3ст. ложки масла розтерти з 1скл. цукру, додати 2 яйця, 3ст. ложки сметани, змішаної з 1 пакетом розпушувача, після чого сметана збільшиться в об'ємі (я додавала амоняк - коржі були дуже пухнасті), трішки солі, пакетик ваніліну, муки, що б тісто було не круте і трохи липнуло до рук (приблизно 3 або 3,5 скл).
Важливо, щоб тісто було дуже м'яким. Тісто ділимо на 6 або 7 частин.
Коржі розтачуємо прямо на папері для випічки (або на силіконовому килимку). Підсипаємо муку, бо тісто дуже липке. Коржі повинні бути тоненькими.
Відразу обрізаємо краї я (взяла дно від квадратної тортівниці) і наколюємо тісто вилкою в декількох місцях, щоб воно не роздувалося при випічці.
Духовку ставимо на максимальну температуру (220 було досить - ледве встигала розтачувати по 2) і випікаємо наші коржі до золотистого кольору. Вони печуться дуже швидко. Випечені коржі викладати один на одного, щоб зберігали тепло (потім їх треба швиденько перекласти гарячим кремом).
Крем: 2 яйця збити з 1 скл. цукру, 3 ст.ложки муки, додати 350гр молока (це в оригіналі - я варила крем з 0,5л молока, ледве вистачило...).
Варити до загущення, постійно помішуючи, щоб не пригоріло. Коли крем загусне, зняти з плити і додати в гарячий крем 200г вершкового масла.
До крему додала ще чарку крем-лікеру для смаку.
Крем добре вимішати і поки він ще гарячий, змастити ним коржі.
У мене крему вистачило лише для коржів - на боки і верх зварила крем з маку і пачки пудингу з маслом, а потім ще збила білковий заварний зі сайту на верх.
Авторка рецепту пише, що вона так набила на ньому руку, що на його приготування у неї йде 40 хвилин без використання міксера.
І, в принципі, я б його назвала пляцком, а не тортом
.