В усьому світі Новий рік - традиційне сімейне свято. Тому кожна господиня намагається приготувати до столу найкращі, "фірмові" страви. Що ж їдять та п'ють новорічного вечора?
За стародавнім звичаєм багата їжа цього дня забезпечувала добробут на весаь рік. У тих народів, що займалися обробітком землі, - українців, росіян, білорусів - ритуальною стравою вважалася каша, кутя, млинці. Це символічне частування - згадка про жертвопринесення язичницьким богам. На Новий рік подавали багато м'ясних, круп'яних і борошняних страв, варили узвари. А що ж є традиційним в інших народів?У Японії готують їжу з продуктів, котрі, як там вважають, приносять щастя: морська капуста дає радість, смажені каштани - успіх у справах, горох і боби - здоров'я, варена риба - спокій, бадьорість духу, ікра оселедців - щастя в сім'ї, багато дітей. Сім'я сидить на колінах навкруг низького столика, немає гамірних розмов і застільних пісень - ніщо не повинно відволікати від думок про майбутнє, про те, що чекає наступного року.
У Франції свято не свято, якщо на новорічному столі немає смаженого індика. У маленьких кафе влаштовують лотереї, в яких можна виграти биту птицю, порося, ягня.
Кожен
кубинець, іспанець, португалець опівночі повинен з'їсти виноград: дванадцять ударів годинника - дванадцять заповітних бажань не кожний місяць, дванадцять ягід на щастя.
Виноград, горіхи, сочевицю подають новорічної ночі
в Італії як символ здоров'я, довголіття, благополуччя.
У
польських родинах ви нарахуєте на столі 12 страв - так вимагає звичай. І жодної м'ясної. Обов'язково риба, яка вважається символом сімейного щастя та добробуту. А ще - грибний суп чи борщ, ячмінна каша з чорносливом, галушки з маслом, на солодке - шоколадний торт.
Майже те саме буде і на столах
чеських та словацьких господинь, лише каша тут перлова і обов'язково є штрудель - рулет з яблуками
Газета "Порадниця" (2000)