Харчова добавка - речовина, яка не використовується в харчуванні в чистому вигляді і не є інгредієнтом харчових продуктів, а спеціально додається до їжі в технологічних цілях (щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію, для поліпшення властивостей продукту в процесі виробництва, обробки, упаковки, транспортування або зберігання харчових продуктів). Це емульгатори, ароматизатори, антиокислювачі, барвники і т. д. - всього 23 функціональні класи.
Як і усі я переживаю за здоров’я своєї родини. Тому цікавилась питанням харчових добавок.
Харчова добавка - речовина, яка не використовується в харчуванні в чистому вигляді і не є інгредієнтом харчових продуктів, а спеціально додається до їжі в технологічних цілях (щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію, для поліпшення властивостей продукту в процесі виробництва, обробки, упаковки, транспортування або зберігання харчових продуктів). Це емульгатори, ароматизатори, антиокислювачі, барвники і т. д. - всього 23 функціональні класи.
Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система кодификації, розроблена в Європі для зручності сприйняття.
КЛАСИФІКАЦІЯ ХАРЧОВИХ ДОБАВОКЕ 100 —Е 181 харчові добавки і барвники
Е 200 — Е 299 консерванти, які сприяють збереженню продуктів
Е300 — Е399 антиокислювачі, що уповільнюють окислення
Е 400 - Е 481 стабілізатори, що зберігають консистенцію
Е 500 — Е 575 емульгатори, що створюють однорідну суміш продуктів, розпушувачі, що підтримують структуру продукту
Е 631 —Е 637 ароматизатори
Е 900 —Е 999 антифлеминги для зменшення спінювання
Е 1100 —Е 1105 ферменти, біологічні каталізатори
Е 1400 - Е 1450 модифіковані крохмалі для створення необхідної консистенції
Е 1510-1520 розчинники
Багато харчових добавок — природного походження.
Наприклад, E330 — лимонна кислота — є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — альгінат натрію.
НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ ХАРЧОВІ ДОБАВКИЕ150а цукровий колір
Е152 вугілля
Е 160а каротини
Е160с екстракт паприки
Е162 червоний буряковий бетанин
Е164 шафран
Е260 оцтова кислота
Е296 яблочна кислота
Е406 агар
Е420 сорбіт и сорбітовий сироп
Е440 пектини, желатин
Е422 гліцерин
Е460 целюлоза
Е637 ефірні масла спиртові, водно-спиртові, аромат копчення, ванілін
Е901 віск бджолиний білий і жовтий
Е902 віск свічки
Е905с парафін
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, ЯКИХ СЛІД УНИКАТИ[/b]
Барвники: 102, 104, 107, 110, 122-124, 127-129, 132, 133, 142, 151, 155, 160b.
Консерванти: 200-203, 210-213, 220-225, 228, 249-252, 280-283, 310-312, 319-321.
Згущувачі: 407.
Підсилювачі аромату : 620-625, 627,631,635.
Штучні замінники цукру : 950-952, 954-957.
[b]
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, ЯКІ ЧАСТО ВИГОТОВЛЯЮТЬСЯ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ГМОЕ 101, Е 101А, Е 150, Е 415, і Е 322 (соєвий лецитин).
Біологічно активні добавки (БАД) - концентрати натуральних природних речовин, виділених з харчової сировини тварини, мінерального, рослинного походження, або ж отримані шляхом хімічного синтезу речовини, ідентичні природним аналогам.
Генетично модифікований організм (ГМО) - це організм, в якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів перенесення генів.
Звичайно у наш час тяжко знайти продукти без харчових добавок. Але не лінуймося подивитися, які добавки у цьому продукті (хоча не факт, що всі вони вказані на упаковці).