Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Кулінарні статті » Авітаміноз, чи просто брак вітамінів?
 

Авітаміноз, чи просто брак вітамінів?

11 березня, 2011  |  Коментів (7)  |  Рубрика: Кулінарні статті
 

Авітаміноз, чи просто брак вітамінів?


Зараз (початок Весни) найважчий для організму час. Бо свіжих овочів і фруктів ще нема, а в тих, що у нас залишились з минулого року вже майже немає жодних вітамінів. Є медики, які стверджують що в цей час необхідно підтримувати організм штучними полівітамінами. Багато хто пов'язує свій поганий стан в цей період з авітамінозом.

Насправді ж, авітаміноз - це повна відсутність будь-яких вітамінів в організмі, і це дуже важка недуга. А те що відбувається в цей період з більшістю із нас називається скоріше - гіповітаміноз, тобто недостатня кількість вітамінів.

На початку весни нам найбільше бракує вітаміну C, жиророзчинного вітаміну A (ретинолу), а також вітамінів групи B. Переважно тому, що їх меншає в основних овочах і фруктах, які ми їмо. Воно й не дивно, адже за даними досліджень - восени в 100 грамах картоплі міститься 20 міліграмів вітаміну С, а після нового року 10 а то й менше. Також ми руйнуємо вітаміни неправильно готуючи їжу. Наприклад коли кладемо овочі не в киплячу воду а холодну, або коли варимо їжу не накриваючи каструлю, або додаємо зелень до страви, яка ще кипить. Цього категорично не можна робити, адже таким чином ми практично знищуємо вітаміни, що містяться в продуктах, особливо вітамін C. Мало хто знає, але коли ми п'ємо каву, ми руйнуємо вітаміни групи B (особливо B1), які містяться в нашому організмі, а цигарковий дим знищує вітамін C.

Коли в організмі є дефіцит вітаміну C, відбувається зниження імунної відповіді. Людина частіше застуджується і довше виходить з цього стану. Можлива кволість, кровотечі ясен під час чищення зубів, швидко утворюються і довго загоюються свинці на тілі.

При дефіциті вітаміну A помічається сухість шкіри, ламкість волосся та нігтів, зниження гостроти зору і в сутінках, так звана куряча сліпота.

При дефіциті вітамінів групи B відбуваються зміни в нервовій системі. Людина більш збуджена, нервова, дратівлива, можуть виникати заїди на губах і погіршується апетит.

Тож якщо у Вас якісь з вище перелічених симптомів не обов'язково зразу починати вживати штучні вітамінно-мінеральні комплекси, природа про все подбала. Недарма ми споконвіку приготовляли на зиму різну квашенину, не тільки яблука, чи капусту, а й буряки, моркву, огірки, помідори. Річ у тому, що при заквашуванні молочна кислота є консервантом для вітаміну C. Тож у квашених овочах і фруктах він повністю зберігається і не руйнується тривалий час.

Відвари або чаї із шипшини є лідером не тільки щодо вмісту вітаміну C, а й бета-каротину, з якого потім у нашому організмі синтезується вітамін A, та вітаміну P, що зміцнює судини. Багаті на вітаміни, бета-каротин узвари із сухофруктів. Не слід забувати і про продукти бджільництва.

А ось штучний вітамін C, який міститься в популярній аскорбінці у великих дозах може спричинити утворення каменя в нирках. Приймати аскорбінку більше 500 мг довше як п'ять днів - небезпечно для здоров'я, особливо дитини. За останніми дослідженнями, штучна аскорбінова кислота засвоюється у шість разів гірше, аніж та, що взята з натуральних продуктів. До речі, у 100 г апельсину 60 мг вітаміну C, а у тій же кількості лимонів і мандаринів - 40-50 мг. Якщо кожного дня з'їдати 200 грамів цитрусових, то це і є добова потреба аскорбінки.

Морква багата на бета-каротин. Але її варто споживати їз жиром, тобто заправляти сметаною, маслом чи олією. Тоді бета-каротин в 10 разів краще всмоктується. Щодо вітаміну A, то він є більше в молокопродуктах - маслі, вершках. Лідер за вмістом вітаміну A - теляча печінка. У 20-30 грамах цього продукту міститься майже добова потреба вітаміну A.

До слова, жиророзчинні вітаміни - на відміну від водорозчинних (С, B та інші) накопичуються в організмі. Тож щодня вони можуть і не прибувати з їжею, а періодично. А от водорозчинні мають надходити кожного дня - із продуктів харчування організм бере їх стільки, скільки треба, а зайві виводить із сечею.

Використано матеріали газети "Експрес",
поради від кандидата медичних наук, доцента кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені О.О. Богомольця - Олени Кузьмінської.


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: Маруся (12 березня 2011 05:36)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 83
Тому я щодня з’їдаю хоча б одного великого ґрейфрута. Власне самий зимовий фрукт.
 



#2 написав: Admin (12 березня 2011 10:36)


Група: Адміністратор
Коментарів: 2
Маруся, і правильно робите
 



#3 написав: Ластівка (12 березня 2011 11:32)


Група: Модератор
Коментарів: 40
грейпфрута в мене з"дають діти і якщо хтось почистить то і я можу два шматочки не більше. Найкраще зараз пасує квашена капуста в любих видах зготовлена, салат з яйця і зеленої цибулі, щавлевий борщ. А взагалі-то чомусь в онкодиспансерахусім радять їсти грана, причому не рожевий, а саме червоний(!).
Будьте здорові! Діліться вітамінчиками


--------------------
Боже, дай мені душевний спокій, щоб прийняти те, що я змінити не можу
Дай мені сили, щоб змінити те, що я можу
і мудрість відрізнити одне від другого
 



#4 написав: laima (12 березня 2011 16:29)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 8
Дякую Німцю за гарну статтю, якраз зараз дуже актуальну.
Я кожної весни роблю такий комплекс вітамінів :
200 гр кураги
200 гр родзинок
200 гр інжиру
200 гр горіхів волоських
2 лимона
Все мелю на м"ясорубці, додаю 200 гр меду, добре все перемішую і в банці тримаю в холодильнику.З"ідати зранку по 1 стол.ложці.Це корисно і ще й дуже смачно. Я деколи намащую на любе печиво і п"ю з кавою , замісь десерту
 



#5 написав: Solka (13 березня 2011 20:59)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 62
laima - дуже хороша порада winked сухофрукти та горіхи містять дуже багато вітамінів m05108


--------------------
I am a chef, baby, I can cook even a dinosaur, if I find some fresh
Запрошую у свій блог homemadebakery-recipes.blogspot.com
:) ♥ ♥ (:
 



#6 написав: Natalyi (14 березня 2011 09:46)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 43
Корисна стаття ! Гіповітаміноз весною дає про себе знати...Таку суміш, як запропонувала laima, готувала завжди моя мама, але додавала ще кілька ложок меленої сирої гречки.


--------------------
Головне в житті - це СІМ'Я ! Кaр'єрa - не чекaє Тебе вдомa, гроші - не витруть Твої сльози, a слaвa - не обійме Тебе вночі ...
 



#7 написав: Ксенічка (20 лютого 2013 15:11)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 839
Приєднуюсь до слів вдячності.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька ()
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ ()
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka ()
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська ()
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka ()
Запитання.
  Пише Натонька ()
Східниця
  Пише Чуня ()
Поможете голосами?
  Пише galalviv ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 29
Гостей: 24
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100