Зараз (початок Весни) найважчий для організму час. Бо свіжих овочів і фруктів ще нема, а в тих, що у нас залишились з минулого року вже майже немає жодних вітамінів. Є медики, які стверджують що в цей час необхідно підтримувати організм штучними полівітамінами. Багато хто пов'язує свій поганий стан в цей період з авітамінозом.
Насправді ж, авітаміноз - це повна відсутність будь-яких вітамінів в організмі, і це дуже важка недуга. А те що відбувається в цей період з більшістю із нас називається скоріше -
гіповітаміноз, тобто недостатня кількість вітамінів.
На початку весни нам найбільше бракує вітаміну C, жиророзчинного вітаміну A (ретинолу), а також вітамінів групи B. Переважно тому, що їх меншає в основних овочах і фруктах, які ми їмо. Воно й не дивно, адже за даними досліджень - восени в 100 грамах картоплі міститься 20 міліграмів вітаміну С, а після нового року 10 а то й менше. Також ми руйнуємо вітаміни неправильно готуючи їжу. Наприклад коли кладемо овочі не в киплячу воду а холодну, або коли варимо їжу не накриваючи каструлю, або додаємо зелень до страви, яка ще кипить. Цього категорично не можна робити, адже таким чином ми практично знищуємо вітаміни, що містяться в продуктах, особливо вітамін C. Мало хто знає, але коли ми п'ємо каву, ми руйнуємо вітаміни групи B (особливо B
1), які містяться в нашому організмі, а цигарковий дим знищує вітамін C.
Коли в організмі є дефіцит вітаміну C, відбувається зниження імунної відповіді. Людина частіше застуджується і довше виходить з цього стану. Можлива кволість, кровотечі ясен під час чищення зубів, швидко утворюються і довго загоюються свинці на тілі.
При дефіциті вітаміну A помічається сухість шкіри, ламкість волосся та нігтів, зниження гостроти зору і в сутінках, так звана куряча сліпота.
При дефіциті вітамінів групи B відбуваються зміни в нервовій системі. Людина більш збуджена, нервова, дратівлива, можуть виникати заїди на губах і погіршується апетит.
Тож якщо у Вас якісь з вище перелічених симптомів не обов'язково зразу починати вживати штучні вітамінно-мінеральні комплекси, природа про все подбала. Недарма ми споконвіку приготовляли на зиму різну квашенину, не тільки яблука, чи капусту, а й буряки, моркву, огірки, помідори. Річ у тому, що при заквашуванні молочна кислота є консервантом для вітаміну C. Тож у квашених овочах і фруктах він повністю зберігається і не руйнується тривалий час.
Відвари або чаї із шипшини є лідером не тільки щодо вмісту вітаміну C, а й бета-каротину, з якого потім у нашому організмі синтезується вітамін A, та вітаміну P, що зміцнює судини. Багаті на вітаміни, бета-каротин узвари із сухофруктів. Не слід забувати і про продукти бджільництва.
А ось штучний вітамін C, який міститься в популярній аскорбінці у великих дозах може спричинити утворення каменя в нирках. Приймати аскорбінку більше 500 мг довше як п'ять днів - небезпечно для здоров'я, особливо дитини. За останніми дослідженнями, штучна аскорбінова кислота засвоюється у шість разів гірше, аніж та, що взята з натуральних продуктів. До речі, у 100 г апельсину 60 мг вітаміну C, а у тій же кількості лимонів і мандаринів - 40-50 мг. Якщо кожного дня з'їдати 200 грамів цитрусових, то це і є добова потреба аскорбінки.
Морква багата на бета-каротин. Але її варто споживати їз жиром, тобто заправляти сметаною, маслом чи олією. Тоді бета-каротин в 10 разів краще всмоктується. Щодо вітаміну A, то він є більше в молокопродуктах - маслі, вершках. Лідер за вмістом вітаміну A - теляча печінка. У 20-30 грамах цього продукту міститься майже добова потреба вітаміну A.
До слова, жиророзчинні вітаміни - на відміну від водорозчинних (С, B та інші) накопичуються в організмі. Тож щодня вони можуть і не прибувати з їжею, а періодично. А от водорозчинні мають надходити кожного дня - із продуктів харчування організм бере їх стільки, скільки треба, а зайві виводить із сечею.
Використано матеріали газети "Експрес",
поради від кандидата медичних наук, доцента кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені О.О. Богомольця - Олени Кузьмінської.