Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Кулінарні статті » Азербайджанська кухня
 

Азербайджанська кухня

17 березня, 2010  |  Коментів (2)  |  Рубрика: Кулінарні статті
 

Азербайджанська кулінарія за особливістю приготування і смаку страв, а також через застосування гострих прянощів і приправ стоїть набагато ближче до східної кухні.

Більшість національних страв готують із м'яса баранини, яловичини і птиці. Широко поширені страви з рубаного м'яса. Море, озера і річки республіки багаті місцями вилову різної риби, особливо севрюги та осетра.

Азербайджанська кухня славиться розмаїттям овочів, у першу чергу овочевою зеленню, баклажанами, солодким перцем (бібер), капустою, шпинатом, щавлем, буряком, редискою, цибулею, огірками, зеленою квасолею тощо. В асортименті національних страв багато кулінарних виробів з рису, борошна, овочів та овочевої зелені.

Дуже популярні такі прянощі, як шафран, кмин, фенхель, аніс, лавровий лист, коріандр, а також пряні трави: м'ята, кріп, петрушка, селера, естрагон, базилік, чебрець тощо.

Для покращення смакових якостей страв широко використовують лимони, маслини, оливки, харчові кислоти, абгору, азгил-шараб, наршараб, аличу, альбухару, гору, кизил-ахту, курагу, лавашану, торбах тощо.

Салати зі свіжих овочів в азербайджанській кухні займають особливе місце. Готуючи салат зі свіжих помідорів, огірків, солодкого перцю, кінзи і базиліку, ововчі ріжуть дуже дрібно. При цьому салат вживають разом з основними стравами.

Як холодні закуски окремо подаються до столу до перших і других м'ясних страв різні соління і маринади - маринований часник, стручковий перець, баклажани, хяфта-беджар, ріпчаста цибуля, маринована з терном, помідори, огірки тощо.

На відміну від звичайних супів азербайджанські перші старви за своєю консистенцією більш концентровані і густі.

Відмінною рисою азербайджанської кухні є те, що деякі національні страви заміняють як перші, так і другі. Наприклад, піти, кюфта-бозбаш тощо. При цьому окремо подають бульйон, а потім іншу частину - м'ясо, горох, картоплю - як другу страву, але зварену разом із бульйоном.

Іншою характерною рисою азербайджанських рідких страв є використання у їх приготуванні курдучного жиру, що як правило, додається в страву дрібно нарубаним.

Для заправлення перших страв томатну пасту використовують дуже рідко. У літній час її заміняють свіжими помідорами, а взимку сушеною аличею (для надання кислуватого смаку) і прянощами з барвниками (шафран, сарикек).

В азербайджанській кухні дуже багато різноманітних перших страв з борошна - сулу-хінгал, хамраші, умач, кюрза, дюшбара тощо. Популярні страви, приготовані зі свіжого і кислого молока або катику, наприклад фірні, сюдлу сиїг, довга, келекош, овдуш тощо. Другі страви готують переважно з баранини, а також із м'яса домашньої птиці, дичини. овочів та рису.

Одна з найпоширеніших страв у Азербайджані - плов. Залежно від способу приготування і виду спецій плову дають певну назву: коурма-плов (з тушкованою бараниною), плов собза-коурма (з тушкованою бараниною і зеленню). тоюг-плов (з куркою), ширин-плов (із солодкими сухофруктами), сюдлі-плов (рис варять у молоці) тощо.

Своєрідний порядок подачі страв до столу: спочатку, за традицією, подають чай, потім - другі страви (в азербайджанців на банкетах, урочистостях і весіллях перші страви зазвичай не подають). Обов'язково на столі є різна зелень, свіжі помідори та огірки(взимку солоні або мариновані). Часто після обіду (особливо плову) подають довгу, запевняючи, що ця страва, приготована з кислого молока і зелені, сприяє кращому засвоєнню попередньої їжі (рису, м'яса тощо). За традицією, сніданок, обід або вечерю завершують солодощами.

В Азербайджані традиційним напоєм є щербет. Для його приготування використовують цукор, лимон, шафран, насіння м'яти і базиліку, а також різні фрукти.

Азербайджанці до прийому основної їжі п'ють чай, в основному чорний байховий. До чаю подають варення. При заварювання іноді додають у чай трохи сушеного листя і суцвіть чебрецю, гвоздики, кардамон та інші прянощі, що надають напою особливого аромату.

Спеціально для відвідувачів http://dreamfood.ua

Матеріал взято з газети "Кухня" №8 (2006)


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: marinka (17 березня 2010 12:07)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 236
Пізнавальна, цікава стаття про азербайджанську кулінарію smile Дякую!!!
 



#2 написав: Goldi (7 квітня 2012 22:40)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 9
Стаття статею,а от це все спробувати!!! Азербайджанська кухня дуже смачна,як на мене -і що мене дуже вразило це різноманіття різних овочів,травів і зерен граната які ставлять завжди на стіл, а традиція чаювання,як кажуть-це взагалі окрема пісня....В кого буде така нагода-обов"язково завітайте до Азербайджану winked
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька ()
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ ()
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka ()
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська ()
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka ()
Запитання.
  Пише Натонька ()
Східниця
  Пише Чуня ()
Поможете голосами?
  Пише galalviv ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 23
Гостей: 20
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100