Сьогодні готувала, готувала - навіть знайшла рецепт східних ласощів, які спекла і більшу половину відразу ж з"їли - я тільки встигала їх витягати з духовки, класти в сироп, зверху поливати сиропом і вони розчинялись в повітрі
....
Рецепт знайшла в щоденнику Мелека на liveinternet.ruШекерпаре - турецькі ласощі
Тісто: 2 яйця і 125г масла (маргарину) - витягнути заздалегідь (десь за годину), щоб вони стали кімнатної температури.
Маргарин збити легко з 1скл. цукру, додати яйця, ще збити до однорідної маси, повільно всипати 2скл. муки + 1ч.л. порошку до печива.
Тісто дуже м"ягеньке. Я влила трішки олії на тарілку, вмокала долоні і, відщипуючи невеличкі кавальчики, скручувала малі кульки. По рецепту вони повинні бути розміром з грецький горіх, але я робила їх не більше лісового горіха (в шкарлупці)
.
Включити духовку на 200 градусів і починати викладати на бляху (силіконовий килимок
). В центр кожної кульки встромити горішок(грецький, мигдаль, фундук, або що маєте під рукою) - у мене були грецькі горіхи і мигдаль.
Я трошки прорахувалася - коли встромлюєш горішок, кулька набирає форми приплюснутого гарбуза, а в духовці виростає ще більше прямо на очах - тому кульки, що я вмістила на одне деко, можна було сміливо розкласти на два. Пекти до появи рум"яного бочку в кульках.
Сироп бажано зварити перед тістом - щоб встиг трохи охолонути.
Для сиропу в каструльку всипаємо 2скл. цукру, 2,5скл. води, сік 1/2 лимону (лимон можна просто дрібно порізати і кинути в сироп). Коли закипить - проварити декілька хвилин і виключити газ. До сиропу я не втрималась і додала 1/2 ч.л. кориці і 1/4 ч.л. цукру, меленого з кардамоном (сама намолола) - аромат стояв!!!
Найголовніше - вгадати з температурою сиропу і кульок - теплі кульки (не з духовки, але й не холодні) треба заливати теплим сиропом, або викладати в теплий сироп, а зверху поливати сиропом - щоб добре пройшли.
Викладати на тарілку і смакувати.
Нам дуже і дуже сподобалось! Як сказав мій старший син:"Цей делікатес можна використовувати для сімейних вечірніх фільмушок"(саме туди зараз і йдемо - на вечірній кіносеанс)
.
P.S. Поки кульки пеклися, я думала, що наступного разу горішки буду давати всередину кульки, але потім виявилось, що тримаючи за кінчик горішка, їх легко і зручно витягати з сиропу і класти в ротик
.