Які продукти можна вживати при цукровому діабеті  Дозволено:
-  мінеральна вода, відвар шипшини, чай, кавовий напій, сік томатний,
- м'ясні продукти : яловичина, телятина, баранина, кролик, індичка, курка,
- хліб - чорний, сірий,
- овочі: капусту білокачанну і кольорову, листяний салат, кабачки, баклажани, гарбуз, помідори, огірки, перець болгарський, сочевицю, петрушку, кріп, цибулю, часник, селеру, кінзу, естрагоно,
- з круп :  вівсянка, «геркулес», перлова, гречана крупа, пшоно, коричневий рис, 
- кисло-молочні продукти із низьким вмістом жиру,
- 25- 30 г рослинної олії у салати (олію використовуємо для  заправок, а не для жарки).
- невелика кількість меду, чорного шоколаду,  
- Яйця - у складі страв або у вигляді білкових омлетів
- 60 г горіхів.
Не бажано вживати ::
- натуральну каву,
- з овочів : картоплю, моркву, буряк,  бобові (підвищують рівень цукру),
- хлібобулочні вироби  із пшеничного борошна,
- із фруктів :   черешні, сливи, виноград, абрикоси, банани,
- манна крупа, білий рис, 
- тверді сири, сметану, кисло-молочні продукти,
 Чорнична паста
Чорнична паста потужний природний антиоксидант, що активізує імунну систему. 
Підвищує   захисні сили організму при вірусних та інфекційних захворюваннях різної етіології. 
Проявляє яскраво виражені онкопротекторні, гіпоглікемичні  (нормалізує рівень цукру в крові) гепатопротекторні (позитивно впливає на функцію печінки), і гіпохолестерічні  (знижує рівень холестерину) властивості.
Допомагає при підвищеній зорової стомлюваності, порушення світосприйняття, короткозорості (міопії), дистрофічних змінах шарів сітківки і склоподібного тіла, катаракті, глаукомі. Є профілактичним засобом при діабетичної ретинопатії.
Проявляє профілактичні та лікувальні дії при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: дисбактеріозі, гепатитах, колітах, глистовихінвазіях. 
Є натуральним ентеросорбентом.