Ще я вчора чесно збиралась ліпити вареники - вже й начинка була готова, але коли згадала, що мої діти тепер люблять вареники варено-смажені, вирішила змінити профіль страви, витягнула пачку маргарини і, приготувавши тісто
філо, спекла пиріжки з картоплею, ще й на струдель з яблуками вистачило четвертинки тіста:
Тісто філо вперше побачила в Інтернеті (де ж іще
?), а найкраще пояснення - в Анжели (Анішоари) з kuking.net.
Беремо 300мл горнятко (у мене півлітрова банка - мені так зручніше), вливаємо 1 яйце, 1 ч.л. солі, 1ч.л. цукру, 1ст.л. олії, 1ст.л. оцту, доливаємо теплої водички до 270-280мл, перемішуємо. Окремо в миску насипаємо 3,5скл. муки. Всередині робимо заглиблення, вливаємо суміш і вимішуємо ложкою. Потім руками замішуємо м'яке, еластичне тісто (м'якше, ніж на вареники) і даємо йому відлежатися хвилин 10.
За цей час можна розм'якшити маргарин - я кладу пачку маргарини в півлітрову банку і на 40% потужності підігріваю до м'якого стану (не рідкого) в мікрохвильовці.
Тісто розділити на 4 частини, кожну з них розтачати розміром 35х55см (тоненько, одним словом), змастити маргарином і накрутити на скалку і розрізати ножем по ширині. Отриманий пласт тіста скласти ще раз вдвоє і покласти в холодильник на 3-4 години мінімум.
Потім я брала пласт тіста, розтачувала, посередині вздовж викладала начинку, з обох сторін загортала тісто, перевертала, щоб шов був знизу і розрізала не до кінця на порційні частини. Зверху змастити збитим яйцем.
Пекти 10хв в гарячій духовці, потім на 10хв зменшити температуру, а потім знову збільшити температуру і випікати до готовності.
Діти признали, за вареники навіть не питали.