До нашого весняного свята пропоную рецепт торту, який протягом багатьох років залишається для мене номер 1 (вже понад 20 років). Він найсмачніший у світі! Єдина вимога - вміти пекти безе
.
Сушений торт з апельсиново-лимонним кремом
Залишаю оригінальну назву, тому що автор - не я, а п.Любця.
Коржі: 12 білків, 500г цукру, 200г горіхів.
На один корж потрібно 3 білки збити з дрібкою солі до пишноти, по чайній ложці додати 125г цукру - кожного разу збивати, поки цукор розчиниться, коли білкова маса буде стояти, легко вмішати 50г краяних, або грубо мелених горіхів. Викласти в круглу форму, сушити в духовці 1,1-2 год. - в залежності від можливостей духовки та навичок. Таким чином спекти 4 коржі. В пригоді стане електрична духовка з вентиляцією - можна пекти два разом, а то самі коржі займають день часу.
Крем: 12жовтків збити на паровій бані з 250г цукру до загустіння. Акуратно збивати і не відходити:
Зняти шкірку з 2 лимонів та 2 апельсинів, відварити в 3-4 водах (заливати водою, доводити до кипіння, зливати воду і знову наливати воду...). Коли охолоне - змолоти шкірку в блендері.
P.S. Коли я збиваю шкірку в блендрі, додаю пару ложок охолодженої маси з жовтків і цукру - так шкірка мелеться дрібніше і крем виходить більш однорідним.
500г масла збити, по столовій ложці додавати жовтки з цукром, мелену шкірку, сік двох лимонів та двох апельсинів (коли витиснете сік отримаєте близько 300мл соку - не бійтесь, крем не "не звариться" - давайте по-трошки весь сік). Крем - просто надзвичайний! Солодкий, з кислинкою, абсолютно неприторний.
Перемастити коржі, крихтами з коржів прикрасити торт.
Торт виходить повітряний, легенький, безмежно смачний, неможливо відірватись від шматочка.
P.S. Цього разу коржі спочатку дуже гарно піднялись, а потім так само гарно впали
- все одно сушила їх, поки не отримала глухий звук, постукавши по коржі.
Різати гарячим ножем (вмокати в гарячу воду) - дуже кришиться.