Славочко, а коли давати сметану - відразу ??? А то в мене терта бульба так почорніла одразу після витискання, що тісто стало чорне, немов чорнила каракатиці додала, а самі балабони - сірі. На смак класні, але я їх нікому не показувала - тільки кіт потерся біля тарілки - принюхувався дуже...
Ір,думаю,Славка не образиться,якщо я відповім.Тут весь секрет в швидкості натирання картоплі(найкраще,коли робиш це в комбайні,якщо є),чим швидше треш,тим помаліше темніє картопля і всі решту інградієнтів вмішуєш дуже швидко і зразу вариш,інакше не допоможе навіть сметана.
Дякую. Думаю, це ще й від сорту самої картоплі - вона чорніла просто на очах. А буває й так, що натреш бульбу - і вона залишається білою, а деруни виходять світлі, золотисті...
Темніє швидко-значить багато крохмалю. До речі є сорт картоплі, не думайте не генна інженирія , яку варити взагалі не можливо, а використовувати лише на деруни, її купляли у наших місцевих фермерів ресторани, хочу і собі купити десь, правда назви не знаю. Також спеціальні сорти під чіпси/Леді Клер ,Розетта / і під фрі / Кондор ,Санте , Пікассо ,Марлен./ На смак смачна Адретта,Скарб, Левада, Беларосса, Тетерів, Слов"янка, насіння продають десь у Костопільському районі
Марічко, звідки такі вичерпні знання??? Одного разу я умудрилась купити картоплю, яка не смажилась - ох і намучилась я з нею - в хаті вже дим стовпом стояв, а плястерки картоплі з одного боку відразу підгорали до чорного , а з другого- залишались сирими. Добое, що було лише раз .
Привіт всім! Любань, цього разу терла в комбайні(хоча бабуня каже--то не те, що руками!) Картопля мені не потемніла. Я робила з гарячим молоком за твоїм рецептом, то тісто гарне, світле. Коли у селі терли з бабунею на всю родину двома терками, то так аж швидко це не було, але додавши сметани, картопля світлішає. Ясно варити треба відразу. Бабуня балабони перед варінням складає на рушничку рядочками, то вони стають трохи бежеві. Ірка-Шкірка, точно, може бути такий сорт. marinka, ну ти знаток, просто як у клубі "Що?Де?Коли?" Молодець, треба всім цікавитися. У нас картопля домашня. Одного разу теж мала куповану, що після варіння чорніла, не те що потерта.