Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Страви з овочів та грибів » Картопля » Картопляні книдлики
 

Картопляні книдлики

30 серпня, 2016  |  Коментів (6)  |  Рубрика: Страви з овочів та грибів » Картопля
 

Картопляні книдлики

600 гр картоплі
12 столових ложом муки
1 яйце
сіль
сало для шкварок
кисломолочний сир
сметана

Цю чудову страву готувала моя бабуся, яка була родом з містечка Броди недалеко від Львову. Більш ніде я таких книдликів не зустрічала, тільки в нашій сімї. Якщо ще хтось готую щось подібне - відгукніться, мені буде цікаво.
А зараз попробую докладно описати процес приготування.

1. Спочатку потрібно почистити картоплю і натерти її на дрібній терці ( у мене було приблизно 600 гр, це достатньо для 4 х великиз порцій) . Також дрібно порізати сало і насмажити з нього шкварок. Я люблю багато.

Картопляні книдлики


2. Додаємо 1 яйце і, я додала 12, з гіркою, столових ложок муки. Взагалі-то тісто повинно бути досить густеньке, густіше ніж сметана, так що ви повинні самі зорієнтуватись бо мука буває різна. Посолила, ну, це на око. Часом моя бабуся ще додавала залишки вареної товченої картоплі, якщо вона була, тоді книдлики мякші, але я ніколи не додаю.

Картопляні книдлики


3. Закипятити в широкій каструлі воду, посолити її, взяти столову ложку спочатку вмочити її в киплячу воду, тоді відділити від тіста в мисці трошки і опустити книдлик в киплячу воду, він легко відійде від ложки і опуститься ціленький на дно, вода повинна кипіти весь час. Так зробити з рештою тіста. Книдлики повинні опускатись на дно, по одному, а не купою, чи шарами ( я часом в два шари роблю, але це максимум)

Картопляні книдлики

Картопляні книдлики


4. Коли книдлики спливуть, помішати ложкою (може який пристав, теж буває) і дати їм покипіти на маленькому вогні хвилин 10, це залежить від величини книдликів, я звичайно, після хвилин 5, виймаю один і розрізаю його на тарілочці, дивлюсь чи не сирий всередині. Якщо книдлики готові їх можна вийняти шумовкою, або відцідити на велики друшляк. Перекласти їх в глибоку миску і полити жиром що натопився від шкварок (я звичайно ще закриваю цю миску кришкою і струшую пару раз книдлики щоб вони добре перемішалися з жиром і не злиплись.

Часом буває, що коли я кладу книдлики в воду, вода перестає кипіти, а потім починає кипіти знову, але перед цим хоче збігти, тому добре слідкуйте, бо плиту тяжко відмивати після них )))

5. Приготувати соус. Я готую багато, тому що ці книдлики треба їсти з великою кількістью соусу і сухеньких, добре висмажених шкварочок.

Я беру 2 пачки кисломолочного сиру і десь півлітру сметани (рідкої, магазинної) перемішую це все і добре, до смаку солю. Подаю з шкварочками.

Картопляні книдлики

Джерело: Рецепт бабусі

Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: Darka (31 серпня 2016 21:24)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 677
Це дуже смачна стародавня страва.


--------------------
Коли береш наповняються руки,коли віддаєш наповняється серце.
 



#2 написав: ОЛЕСЯ (2 вересня 2016 16:49)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 397
Згадалося дтинство.
Бабусина хата


--------------------
 



#3 написав: Тереза (5 вересня 2016 21:51)


Група: Кондитер
Коментарів: 626
Смакота!!!
 



#4 написав: LesaNoday (7 вересня 2016 13:37)


Група: Гості
Коментарів: 0
Darka, так, стародавня, я стараюсь зберігати такого доду рецепти.
ОЛЕСЯ, я теж свою бабусечку дуже любила...
Тереза, дякую
 



#5 написав: lub4yk (19 вересня 2016 08:49)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 0
Цю страву я знаю з дитинства і дуже люблю - це лемківські галушки - їх готували в родині мого тата, готую завжди і я на сніданок у суботу чи неділю. Галушки дуже люблять мої діти, тепер і внучка полюбила, коли приходить до мене, то завжди замовляє галушки. Правда, яйце я в тісто не даю, але тісто роблю чуть густішим і чайною ложкою скидаю їх з мілкої тарілки у кип'яток, поливаю шкварками зі смаженою цибулькою і тоді ж солю. Дуже смачно!
 



#6 написав: LesaNoday (7 листопада 2016 15:59)


Група: Гості
Коментарів: 0
lub4yk, так, це дуже смачно, а Ви ще так гарно описали. я жила на Рівненщині, то там цих галушок ніхто не знає, але як спробують, то всі кажуть, що смачно. Тепер бачу, що в багатьох сімях цей рецепт відомий і це радує - хочеться щоб старі українські рецепти не пропадали і щоб люди по всьому світу тішилися з нашої смачнющої кухні
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька ()
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ ()
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka ()
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська ()
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka ()
Запитання.
  Пише Натонька ()
Східниця
  Пише Чуня ()
Поможете голосами?
  Пише galalviv ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 23
Гостей: 10
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100