Цю чудову страву готувала моя бабуся, яка була родом з містечка Броди недалеко від Львову. Більш ніде я таких книдликів не зустрічала, тільки в нашій сімї. Якщо ще хтось готую щось подібне - відгукніться, мені буде цікаво.
А зараз попробую докладно описати процес приготування.
1. Спочатку потрібно почистити картоплю і натерти її на дрібній терці ( у мене було приблизно 600 гр, це достатньо для 4 х великиз порцій) . Також дрібно порізати сало і насмажити з нього шкварок. Я люблю багато.
2. Додаємо 1 яйце і, я додала 12, з гіркою, столових ложок муки. Взагалі-то тісто повинно бути досить густеньке, густіше ніж сметана, так що ви повинні самі зорієнтуватись бо мука буває різна. Посолила, ну, це на око. Часом моя бабуся ще додавала залишки вареної товченої картоплі, якщо вона була, тоді книдлики мякші, але я ніколи не додаю.
3. Закипятити в широкій каструлі воду, посолити її, взяти столову ложку спочатку вмочити її в киплячу воду, тоді відділити від тіста в мисці трошки і опустити книдлик в киплячу воду, він легко відійде від ложки і опуститься ціленький на дно, вода повинна кипіти весь час. Так зробити з рештою тіста. Книдлики повинні опускатись на дно, по одному, а не купою, чи шарами ( я часом в два шари роблю, але це максимум)
4. Коли книдлики спливуть, помішати ложкою (може який пристав, теж буває) і дати їм покипіти на маленькому вогні хвилин 10, це залежить від величини книдликів, я звичайно, після хвилин 5, виймаю один і розрізаю його на тарілочці, дивлюсь чи не сирий всередині. Якщо книдлики готові їх можна вийняти шумовкою, або відцідити на велики друшляк. Перекласти їх в глибоку миску і полити жиром що натопився від шкварок (я звичайно ще закриваю цю миску кришкою і струшую пару раз книдлики щоб вони добре перемішалися з жиром і не злиплись.
Часом буває, що коли я кладу книдлики в воду, вода перестає кипіти, а потім починає кипіти знову, але перед цим хоче збігти, тому добре слідкуйте, бо плиту тяжко відмивати після них )))
5. Приготувати соус. Я готую багато, тому що ці книдлики треба їсти з великою кількістью соусу і сухеньких, добре висмажених шкварочок.
Я беру 2 пачки кисломолочного сиру і десь півлітру сметани (рідкої, магазинної) перемішую це все і добре, до смаку солю. Подаю з шкварочками.