Найкраще підійде бараняча нога з невеликим жирком зверху, тоді його можна буде згорнути жиром наверх. Коли баранина буде смажитися - жир буде просочуватися в м'яско, роблячи його ще ніжнішим та соковитішим.
Баранину помити, обсушити.
Для соусу змішати гірчицю, дрібно порізаний часник, цедру апельсина, апельсиновий та лимонний сік, спеції, сіль.
Окремо скажу про цедру (у мене пунктик на тому, щоб позбутися хімікатів, котрими обробляють овочі та фрукти): щоб з'їсти цедру, я спочатку пару хвилин витримую хоч апельсин, хоч лимон в кип'ятку. Потім обдаю льодяною водою, а потім ще добре натираю содою. Сполоснула - все, цедру можна відносно спокійно знімати для соусу. Це, звичайно, мій особистий поворот в голові, хто не хоче, може так не робити :-)
Натерти соусом баранину, згорнути її та обв'язати чи ниткою, чи силіконовими джгутиками. Покласти в миску, миску затягнути харчовою плівкою, поставити в холодильник маринуватися на пару годин. Я роблю на ніч.
Перед тим, як запікати, м'ясо потрібно витримати при кімнатній температурі годинку.
В велике глибоке деко поставити решітку, на неї викласти баранину, запікати при температурі 200 градусів Цельсія 1 годину.
В цей час овочі почистити, порізати на досить великі шматки, посолити, поперчити, полити оливковою олією, перемішати.
Через годину запікання дістати м'ясо, з решіткою зняти з дека. На деко викласти овочі, зверху поставити м'ясо на решітці, так, щоб сік з баранини капав на овочі. Якщо м'ясо зверху буде підпечене - накрити його фольгою (тільки м'ясо, овочі повинні рум'янитися). Запікати ще півтори години.
Готове м'ясо дістати з духовки, залишити під фольгою на 15 хв., щоб відпочило.
М'ясо виходить дуже смачне, без спецефічного запаху баранини, ніжне. Рецепт перевірений на вибагливих гостях :-) готую так вже багато років. Можна подавати як гарячим, так і холодним. Така порція розрахована на велике деко 50 х 60 см. та чималеньку сімейку на недільний обід.
Смачного!
Джерело: рецепт з нету з моїми варіаціями.