|
Роз'ємна форма діаметром 21 см.
Шоколадний бісквіт: 3 яйця 0,5 скл. цукру 8 ст. л. води 0,5 скл. борошна 2 ст. л. какао 0,5 ч. л. амоняку
Арахісовий грильяж: 50 г масла 4-5 ст. л. цукру 100 г арахісу
Кавовий мус: 500 мл вершків або сметани 3 повні ст. л. вареного згущеного молока 3-4 ст. л. цукру 2 ст. л. розчинної кави 2,5 ст. л. желатину 0,5 скл. води
Шоколадний мус: 200 мл вершків або сметани 1 ст. л. цукру 150 г шоколаду 1 ст. л. желатину 1/3 скл. води
Шоколадний бісквіт: Яйця розділяємо на жовтки та білки. Білки збиваємо з цукром в міцну піну (можна додати в процесі збивання декілька кристаликів солі або капель лимонного соку), потім, продовжуючи збивати міксером, по одному додаємо жовтки та вливаємо воду. Міксер виключаємо. Просіваємо в миску зі збитими яйцями борошно, какао, додаємо амоній та акуратно вимішуємо ложкою зверху вниз до з'єднання всіх складників. Форму застеляємо промасленим пергаментним папером, виливаємо тісто в форму. Печемо 25-30 хв. при температурі 180 градусів. Даємо готовому бісквіту повністю остигнути, потім перевертаємо його, знімаємо пергаментний папір. Бортики роз'ємної форми, в якій випікався бісквіт, вистеляємо харчовою плівкою. Бісквіт кладемо назад у форму.
Арахісовий грильяж: Арахіс повинен бути смажений та подрібнений. В каструльку з товстим дном кладемо масло та цукор, ставимо на маленький вогонь, та, постійно помішуючи, щоб не пригоріло, нагріваємо до повного розчинення масла та цукру. Тоді всипаємо подрібнений арахіс і, постійно помішуючи, готуємо ще 2-3 хв. Викладаємо масу на 2 тарілки тонким шаром, чекаємо, щоб трошки остигла (так, щоб можна було взяти в руки) і розламуємо на кусочки поки тепле. Арахісовий грильяж рівномірно розприділяємо зверху на бісквіт.
Кавовий мус: Спочатку розводимо желатин. Воду закипятити. Налити кипяток в склянку, всипати желатин та розчинну каву та розмішати до повного розчинення желатину. Вершки або сметану кімнатної температури (я брала свіжозбирану домашню сметану) збити з цукром. Збивала до того моменту, коли вже від вінчиків на поверхні сметани залишається чіткий слід, але при нахилі миски сметана ще трохи тече. Тоді додати згущене молоко, збити міксером. В кінці додати розведений желатин з кавою та добре збити до загустіння. Вилити кавовий мус зверху на грильяж. Розрівняти.
Шоколадний мус: Розводимо желатин. Воду закипятити. Налити кипяток в склянку, всипати желатин та розмішати до повного розчинення. Вершки або сметану кімнатної температури збити з цукром. Шоколад розтопити на паровій бані або в мікрохвильовці. Додати розтоплений шоколад до сметани та добре збити. В кінці додати розведений желатин та ще раз збити до загустіння. Шоколадний мус вилити зверху на кавовий мус та акуратно розрівняти. Поставити форму з тортом в холодильник на декілька годин, щоб мус повністю застиг.
Залишилося витягнути торт з роз'ємної форми та декорувати на власний розсуд.
Мої коментарі: Дуже ніжний і легкий торт з насичений кавово-шоколадним смаком!
Джерело: Шоколадний бісквіт пекла по рецепту Галини Недомірко з пляцка "Чорна спокуса" (за що їй велике спасибі, смакує мені той бісквіт дуже!). Решта - моя фантазія і експерименти :)
|
|