|
0,5 л меду 400 г цукру 250 г вершкового масла 3 яйця 125 мл молока 3 ч.л. соди 0,5 ч.л. солі 1 кг борошна 50 г різдв'яної суміші спецій 0,5 л сливового варення + 0,5 л варення з аличі
Глазур: 6 ст. л. молока 6 ст. л. цукру 6 ст.л. масла 6 ст.л. какао
100 г шоколаду для прикраси
Різдв'яна суміш спецій: 50 г кориці в палочках 15 г сушеного імбиру 15 г кардамону (цілі коробочки) 15 г гвоздики 10 г мускатного горіха 10 г духмяного перцю 10 г бадьяну (зірочки анісу) 5 г черного перцю
Спочатку приготувати різдв'яну суміш спецій. Для цього палочки кориці поламати, імбир теж бажано чим дрібніший, бо сушений він досить твердий. Тоді все разом подрібнити на кавомолці. За раз не вийде - я по частинах засипала в кавомолку раз 5. Все ретельно перемішати і зсипати для зберіння в баночку, яка герметично закривається.
Тісто. Мед, цукор, масло викласти в глибоку миску і поставити на водяную баню. Нагрівати, помішуючи, до повного розчинення цукру і отримання однорідної консистенції. Зняти з парової бані і повністю охолодити. В мисці змішати борошно, сіль, соду і різдв'яну суміш спецій. Молоко довести до кипіння, відставити. В охолоджену масу з меду, цукру і масла додавати, збиваючи до однорідності, по одному яйця і разом з гарячим молоком вилити в борошно. Вимісити тісто. Воно має бути досить тугим і блискучим. Закрити миску з тістом харчовою плівкою і поставити до холодильника на 2-4 тижні визрівати. В день випікания забрати тісто з холодильника за 2 години до початку випікання. Тісто викласти на присипану борошном дошку, розділити на 3 рівних частини. Рокачувати не тоненько, за розмірами бритванки, перекласти до бритванки, вистеленої пекарським папером (я розкачувала безпосередньо в бритванці на папері чуть присипаному борошном). Духовку розігріти до 170 градусів і випікати кожен корж 15-20 хвилин. Корж має вирости майже вдвічі і зарум'янитися. Коржі остудити. Охолоджені коржі обмотати фольгою і поставити в холодильник ще на 3-7 днів (скільки є часу). Вийняти коржі з холодильника, звільнити від фольги і кожен з коржів розрізати навпіл, має вийти 6 коржів. Змішати сливове варення з варенням з аличі і щедро змастити ним коржі, так, щоб вийшло 2 пєрніка по 3 коржі. Перемащені медівники (пєрніки) знову обмотати фольгою і знову помістити до холодильника ще на 2-5 днів. За день до подачі приготувати шоколадну глазур (всі інгредієнти розчинити помішучи, на водяній бані), полити нею медівники, зверху присипати потертим шоколадом.
P.s. Описувати значно довше ніж робити. Медівник (пєрнік) ну дуже смачний і ароматний! Тісто в мене стояло в холодильнику 3 тижні, тоді ще 1 тиждень спечені коржі і 3 дні вже перемащені варенням. Бритванку я брала 37х27 см, але вона трохи завелика, було важко рівно розрізати коржі. Потрібно брати меншу (в автора 24х24 см).
Джерело: з сайту: http://www.picantecooking.com, з моїми змінами в частині розміру форми, заміни сливового повидла на сливове варення, глазурі і прикрашання зверху.
|
|