1. Розігріти духовку до 180 градусів - я розігрівала в режимі нижній підігрів+вентилятор, а потім, коли поставила безе, переключила на режим верхній-нижній нагрів і зменшила температуру до 160 градусів (у мене було два яруси безе) - згідно з класичним рецептом печеться одне безе діаметром 23см.
2. Приготувати бритванку - на прямокутному листі пергаменту намалювати коло діаметром 23 см або декілька менших кіл (мені зручніше пекти порційні тортики, тому що їх треба негайно з'їсти, інакше вони розм'якнуть). Папір перевернути - намальоване коло добре видно.
3. Білки викласти у посудину, на маленьких обертах збити до появи пухирів, по ложці додавати цукор, збивати, поки весь цукор не розчиниться і миску можна буде перевернути вверх дном - добре збиті білки залишаються на місці і не падають- - це займає приблизно 20 хвилин.
4. До збитих білків просіяти какао, додати оцет, шоколад, акуратно вимішати ложкою чи лопаткою.
5. Ложкою або допомогою кондитерського мішку (50 см) з великою насадкою (у мене у вигляді зірочки) викласти безе в межах намальованих кіл - майте на увазі, що в процесі випічки вони виростуть.
6. Випікайте в духовці 1 год 15 хв - 1 год 30 хвилин - скоринка повинна бути добре підсушена, серединка - волога, м'яка, темного кольору.
7. Коли безе спечеться - виключити духовку, привідкрити дверці і залиши безе до повного охолодження.
6. Безе акуратно перевернути, зняти папір - він легко відстає.
7. Вершки добре збити - на 200 мл вершків додавати 1 ч.л. цукру - цього достатньо, тому що безе дуже солодкі. При бажанні можна додати трішки ванільного цукру.
8. Безе викласти на тарілку, зверху на нього - вершки, прикрасити фруктами.
Відразу подавати на стіл.