Нарешті я можу поділитися з вами рецептом пляцка, яким мене пригостили ще на 8 березня, а сам рецепт дійшов зі села аж в середині вересня... Це від мами моєї подруги Дани. Пляцок - безподобний, я ним майже марила, поки не приготувала.
Пляцок "Шоколадний"
Тісто:6 жовтків збити з 1скл. цукру, додати 1ст.л. розтопленого маргарину (масла), 1ст.л. сметани, 1пачку порошку до печива, 1 пачку амоняка (малу - 30г), муки - щоб замісити м'яке тісто. Розділити на 5-6 частин. На велику бритванку робити 1,5 порції. 1,5 порція я приготувала і для тортівниці - у мене вийшло 9 коржів.
Ліричний відступ - я сама аж перепитала про кількість розпушувачів, думаю, що її можна зменшити, але сама давала все рецепту - усе вийшло добре).Безе:6 білків збити з 1скл. цукру, додати 3ст.л. какао - цією масою змащувати коржі і випікати.
Я відразу розділила білки на 3 порції, бо пекла по 3 пляцки одночасно.
Готові коржі затерти шоколадом (натерти шоколад на гарячі коржі), перемастити заварним кремом з лимоном (готувала на пудингу д-ра Еткера) (на 1,5 порції зварити крем з 1л молока).
Ліричний відступ з додатками :
1. Пекла коржі спочатку 7-8хв при темп-і 180, потім при темп-і 120 - до готовності).
2. Натерти шоколад на 3 коржі було складно - вони швидко охолоджувались, тому я приготувала шоколадний крем, який за декілька днів до випікання пляцка побачила в щоденнику _La_Brune з liveinternet.ru:Шоколадний крем
60 г чорного шоколаду (я брала 100г плитку, тому всі інші складники збільшила в пропорції)
50 мл окропу
1 ст.л. лікеру
Шоколад залити окропом, почекати, поки він стане м'яким. Збити міксером, додати лікер, знову збити.
Я ще на смак додавала цукор і какао.
Цією масою змащувала коржі.
Також, збільшивши дозу води, приготувала за цим самим рецептом соус (саме він на фото) для морозива. Вийшло смачно.
Ой, зовсім забула про
окрему велику подяку Саші за її
білковий крем - приготувала перед подаванням на стіл і прикрасила ним торт - діти чуть не бились за право доїсти крем - білковий крем просто супер!!!
Ще забула додати, що на особливе замовлення іменинника, всередині дала шар зефірного крему від торта "Тетяна" від Sany з www.good-cook.ru (там є ще дуже багато смачних ідей):
Зефірний крем:2 ст/л апельсинового желе
1/3 скл. концентрованого апельсинового соку
1ч/л апельсинової есенції
4 білки
4 ст.л. цукру
Желе розчинити в апельсиновому соці. Білки збити з цукром до гладкої блискучої маси, додати гарячий розчин соку і желе, збити. Швидко намазати на торт, тому що крем швидко густіє.
Вага тортика вийшла 3кг - добрий кльоцок, але швидко з'їли
...