Цей пиріг спекла вже давно, а бажання закалатати щось таке багатошарове зявилося після перечитування книги Ірвіна Стоуна "Муки і радощі". Там настільки апетитно було описано приготування кулебяки мачухою Мікеланджело Буонаротті, що я не втрималася... Пепепілок не купляла - це у нас продукт витребенькуватий, а не щоденний, тому спекла рибну кулебяку
Рибна кулебяка Дріжджове тісто приготувала по рецепту Ланочки, додавши до кип'ятку терту цибулину (
це вже ідея з рецепту біляшів від Ірці). Тісто вийшло дуже гарне - закалатала його на ніч і поставила в холодильник, щоб вранці було під рукою готове.
Начинки:
1. 4-5 великих цибулин порізати грубими кільцями, підсмажити на олії, посолити-поперчити до смаку.
2. 1 л рибного фаршу (це трошки більше кг філе (це був морський окунь) перемолоти через м'ясорубку - просто фарш я молола на день раніше і з частини насмажила котлет, а літр залишився на пиріг).
300мл рису добре промила, настояла пару годин, а потім залила водою і довела до кипіння - та й відставила, щоб охолонув.
змішати в мисці рибний фарш з рисом, до смаку посолити, поперчити, додати тертого мускатного горіху. Добре відбити.
3. 4-5 варених яєць грубо порізати
1 болгарський перець - нарізати соломкою
500г капусти (кель, пекінську або звичайно) - нашаткувати, залити кип'ятком на пару хвилин, відцідити, перемішати з сіллю.
Усі складники акуратно вимішати в мисці, додати сіль-перець.
2/3 тіста викласти у велику форму 30х40см, сформувати високий край, викладати шарами начинки.
Зверху розтачати третину тіста, що залишилася, поколоти вилкою - щоб виходила пара.
P.S. Яєчно-капустяну начинку можна поміняти місцями з цибулевою і дати на низ.
Пекти мінімум 1 год при темп-і 170-180 градусів, накривши (за бажанням) верх тіста папером чи фольгою.