Безцінні переписи пляцків мені дісталися від мами моєї кумасі у вигляді старого шкільного зошита(на той час їх переписали у нову книгу рецептів). Я їх, чесно кажучи, не особливо пекла, тому що там, як в секретних посланнях, здебільшого записані лише продукти, а процес роботи передається від господині до господині на словах. Тим не менше, пляцки з Пшеничників я куштувала не раз, а тепер їх часто пече моя кума. Тому коли знайома попросила спекти торт на день народження сина, я запропонувала їй канадський пляцок.
Для розшифровки решти рецептів треба надовго засісти з кумою, або поїхати в гості до Пшеничників - до її мами.
Канадський пляцокфото у розрізі, на жаль, нема... але буде 3 скл. муки
300 г маргарину
амоній
3скл. і 2ст.л. цукру
1 л вишень – розморожених або у власному соку – відцідити
1,5 скл. горіхів – цілі
1,5 скл. маку – змолоти на кавомолці, підсушити
терті сухарі
14-18 яєць
Коржі:3 яйця і 1 жовток збити з 1скл.(200мл) цукру. Додати 300г маргарину кімнатної температури, збити. Додати 1ст.л. амонію, 3скл. муки. Розділити на 3 частини.
1 корж печемо без нічого.
2 корж – на тісто по діагоналі викласти рядочками вишні і горіхи.
Збити безе з 5-6 білків та 1 скл. цукру, рівномірно викласти поверх горіхів і вишень.
(від себе до збитих білків я наприкінці вмішала ще 1/2скл. мелених горіхів).
3 корж – на тісто викласти макову масу.
Мак можна приготувати двома способами:А) збити 5-6 жовтків з 1скл. цукру, додати 1ч.л. амонію, акуратно вимішати з меленим маком і 2ст.л. сухарів. Окремо збити 5-6 білків, акуратно вимішати з маковою масою, викласти рівномірно на корж.
Б) 2 яйця бити з 2ст.л. цукру. Додати 2ст.л. розтопленого масла, 1 ч.л. амонію, 2ст.л. сухарів. Акуратно вмішати мак. Окремо збити 5-6 білків з 1скл. цукру, додати до макової маси. Викласти рівномірно на корж.
Коржі з начинкою пекти наступним чином: спочатку духовку розігріти до 180 градусів, поставити корж і пекти, щоб білкова маса зверху виросла і підсушилась. Потім температуру зменшити до 150 градусів і пекти до готовності.
Краще кожен корж пекти окремо.
Крем:1скл горіхів – дрібно мелених
1 скл. молока
1скл. цукру
300г масла
1ч.л. розчинної кави
Молоко розмішати з цукром, довести до кипіння, всипати мелені горіхи, помішуючи проварити 5 хвилин – маса загусне. Охолодити.
Масло збити, додавати по ложці горіхову масу, додати каву (розчинити у воді чи коньяку).
Крем дуже смачний - ледве втрималися, щоб не з'їсти без пляцка
.
Коржі перекласти кремом у наступному порядку:
Маковий корж
Крем
Корж з горіхами і вишнями
Крем
Порожній корж
Змастити кремом верх і боки
Для верху пляцка я окремо приготувала крем тофі, а для прикрас – заварний крем з 1скл. молока.
Вага пляцка без прикрас – 3,2кг, з прикрасами – понад 4кг.
Кумасі дякую за терпіння - дзвонила їй незліченну кількість разів з перепитуваннями що і як робити
.