Солянка по-ржевськи
Рецепт від Івановича з forum.say7. Повірте на слово – прочитавши рецепт, бігом пішла по продукти – було так смачно і по-чоловічому строго написано, але з емоціями! Приємно, коли чоловіки творять на кухні.
У цьому рецепті не розписано, скільки чого додавати – усе давайте від душі. 1.
М'ясо.
Нирки цього разу відпочивають – їх шукати не треба. Запасаємося
копченостями (у мене – мисливські ковбаски, сосиски і шинка), шматочком м’яса з кісткою для бульйону (свинні ребра) та лівером – курячі печінка, серце, шлуночки.
З м’яса зварити бульйон, м'ясо витягнути, обібрати від костей, порізати шматками. Лівер добре промити, покласти в окріп на 2 хвилин. Промити, порізати на шматки – печінку більшими шматочками, серце і шлуночки – меншими. Копченості порізати, розділити навпіл – одна частина піде до зажарки, інша – прямо в бульйон.
2.
Зажарка. На олії або смальці підсмажити
цибулю, додати муки (за бажанням), потім - потерті на терці овочі –
моркву, селеру, петрушку; копченості, все разом легко обсмажити. Додати терті або різані помідори шкірки(в оригіналі в кінці додають консервовані
помідори без шкірки шматочками, а свіжі однозначно потребують теплової обробки). Додати
томат-пасту, росіл від огірків (як варіант – росіл з бульйоном або сам бульйон) і тушкувати хвилин 15-20.
3.
Огірки взяти навпіл
квашені і мариновані (якщо є). Почистити від шкірки, потерти на терці або порізати кубиками. Підготувати
каперси (якщо є – хоча це явно додано тепер, тому що рецепт давній радянський , а в ті часи я щось каперсів у вільному продажі не спостерігала).
4.
Часник витиснути через часникодавку,
зелень подрібнити, викласти в мисочку, ступкою перетерти з сіллю – відставити, щоб настоялося.
5. Основний процес – в киплячий бульйон кинути оливки (цілу баночку), через 5 хвилин – огірки. Після цього – сирі копченості (друга, відкладена половина). Наступне – м'ясо з бульйону та лівер і, за бажанням, додати
маринад з огірків. Потім – зажарка,
спеції (жамбул, червону аджику і зіру) - на ваш смак, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин.
6. Виключити газ або відставити з плити. Зняти кришку, влити
стопочку горілки і додати перетерті часник із зеленню. Закрити і настояти хоча б хвилин 30.
7. На дно тарілки
шматочок лимону, сметану і і від душі – солянки.
Смакувати!!!
P.S. Такі дрібниці, як оливки в бульйон на початку приготування, стопочка горілки, часник додають страві неповторного смаку і перетворюють звичайне приготування їжі в священнодійство.