Ця страва дуже ситна і смачна. Готую її рідко, здебільшого до святкового столу (багато не з’їси!). Щоб зварити солянку перший раз - перечитала море рецептів, але з часом вивела і свій.
Солянка збірна м'ясна
Необхідно: з м’ясного: нирки, язик, серце, мисливські ковбаски, свинина, телятина (читайте далі); 2-3 цибулини, 3-4 ст.л. томат-пасти, 4-5 квашених огірків, 150г оливок, сметана, лимон, олія, сіль, перець, зелень.
Для солянки я використовую різні види м’ясопродуктів: нирки - 700-800г (обов’язково) - після першої варки вони зменшуються вдвічі, шматок свинини, шматочок телятини, язик, серце, мисливські ковбаски, копчена ковбаса, шинка – одним словом, все, що знайдете в холодильнику,
або не забудете купити (по-трошки кожного і по-більше різноманітного),
або заморозите після гостини, але мінімум 5 видів м'ясопродуктів… Вагу супутніх м'ясопродуктів (все, крім нирок) розрахувати так, щоб загальна маса м'яса становила близько 0,8-1кг
. На сьогоднішню солянку я взяла 700г нирок, 1 язик, 1/2 серця, шматочок свинини з кісточкою, 5 мисливських сосисок, 170г шинки.
Щоб зменшити специфічний запах нирок, необхідно:
1 ... їх помити, зняти плівку.
2. Вирізати грубі білі прожилки, потім свинні нирки розрізати наполовину, вирізати усе біле;
3. Телячі нирки не розрізати - лише акуратно вирізати прожилки;
4. Шедро засипати питною содою, залишити на 30 хвилин. Потім налити в них воду, протерти руками нирки з водою і содою, добре промити, залити оцтом також на 30 хвилин, промити(цього разу оцтом навіть не заливала).
Це, звичайно, зменшить специфічний запах, але для кращого смаку після всіх описаних процедур я варю нирки в 3 водах – заливаю водою, закипить – зливаю, промиваю нирки і каструлю і знову заливаю водою… На третій раз заливаю водою, додаю інші види сирого м’яса і варю бульйон – з додаванням цибулі, моркви, чорного і духмяного перцю. Солі даю мінімум – потім будуть додаватися квашені огірки і оливки.
Тим часом почистити цибулю, нарізати дрібними кубиками і засмажити її на олії, додати очищені від шкірки і порізані кубиками квашені огірки і томатну пасту, тушкувати хвилин 10(можна додати пару ложок росолу з огірків - для смаку). Додати копчені м’ясопродукти, порізані на шматочки, тушкувати хвилин 5.
Як тільки бульйон звариться – витягнути м'ясо(нирки, свинину, серце…), охолодити, нарізати невеликими кубиками, кинути назад в бульйон. Додати тушковані огірки з цибулею і томат-пастою, копченостями, оливки, довести до кипіння, коли закипить - попробувати на сіль, дати покипіти хвилин 10.
Викласти в тарілки, прикрасити шматочками лимону, окремо подати сметану.