Колись давним-давно виходив журнал - "Радянська жінка". Одного разу там надрукували статтю про відому грузинську жінку-кондитера Ізольду Хоперію. Ще додали пару рецептів, які стали для мене незмінними помічниками у випічці. Рецепти пам"ятаю, як абетку, але, переглядаючи папку з рецептами, знайшла роздруковані листочки (роздавала подругам), набрані ще в "Лексиконі" (може, хтось пам'ятає такий редактор - до ери Windows i Word
). Пропоную їх вам:
Пісочне тісто (на кошички)
300г борошна, 200г масла, 100г цукру-пудри (або цукру), 2-3 жовтки, дрібка солі і ванілі.
Змішати борошно з цукровою пудрою, всипати сіль та ваніль, розтерти масло з борошном, додати жовтки і швидко замісити тісто. Воно не повинно липнути до рук, але має бути м"яким. Перш, ніж виробляти кошички, тісто треба покласти на 30хв. у холодильник.
Змастити форми для кошичків жиром, тісто розтачати до 0,5см, витискати склянкою, розмір якої збігається (приблизно) з розміром кошичків, пальцями розтягнути- розпляцкати кружельце тіста у формочці, поколоти вилкою, насипати трошки гороху (або фасолі - в мене була спеціальна баночка з горохом для кошичків), пекти 15хв. при t180, витягнути, висипати горох, допікати ще 10-15хв. Дати охолонути.
Заварний крем
На 1л молока - 16ст.л. цукру, 8ст.л. борошна вищого гатунку.
Підігріте молоко вилити у перемішане з цукром борошно. Крем варити на маленькому вогні, помішуючи дерев"яною ложкою, щоб не було грудочок (тепер я його просто збиваю). Через 2хв. після того, як він закипить, зняти з вогню, охолодити і добре збити з міксером.
P.S. Крем виходить дуже густий - стоячий. Тепер зменшую кількість борошна і цукру в двоє. Масло часто додаю в крем (на 500мл молока 200г масла), коли ще він вариться, потім збиваю.
Вершковий крем
400г масла збити міксером, аж поки стане білим і пухким, а потім цівкою влити 200г сиропу, додати дрібку ванілі і столову ложку коньяку чи рому. Щоб приготувати сироп, треба 1кг цукру залити 500г води, закип"ятити, зняти піну і охолодити.
Дуже хороший крем для розмальовування тортів.
Кошички
Коли спечені кошички охолонуть, на дно кожного кошичка покласти трохи заварного крему, а потім вершковим кремом "розмалювати" зверху краї, на середину вкласти шматочки кольорового желе або свіжі ягоди.
Такі кошички дуже смачні!