Також сьогодні варили борщ - з чергової баночки
Рецепт був записаний ще 12 років тому, вперше до нього дійшла лише позаминулого року
, зате за першим заходом(минулого року) з мамою, сестрою разом і окремо зробили відразу 3 порції - пішло на "Ура", повторювати будемо щороку...
Борщ з нього готується на готовому бульйоні чи на воді за 15хв, а смачний який!!! - навіть наша бабця (їй 93 роки) признала його, а це багатого варто. Отже:
Борщ консервований
- 3кг моркви потерти, додати 3кг порізаної кубиками цибулі - тушити 10хв;
- 10кг буряка зварити до готовності (краще звечора), почистити, потерти (дуже стає в пригоді кухонний комбайн);
- 3 кг капусти - нашаткувати;
- 3кг помідорів - перемолоти на м'ясорубці (можна замінити томатним соусом, але зважте тоді на сіль);
- в оригіналі - зварити 3кг фасолі (я боялася, по-перше, щоб не вибухнуло, по-друге, заправка має кислий смак, як справжній борщ, тому фасоля також повинна набрати кислоти, тому її варити окремо - з бульйоном)
- 2кг перцю - порізати кубиками або змолоти (немає в оригінальному рецепті, та й не всі перець люблять, тому залишаю його на ваш смак - додавати чи ні - але виходить дуже смачно);
- додати 3ст. л. солі(солі треба більше - обов'язково пробуйте на смак - це залежить від овочів), 300г оцту, 500г олії. Все вимішати (я брала велику миску, раджу також вимішувати півпорціями), протушкувати 45хв, стерилізувати 20хв(не стерилізую - там і так вже все стерильно
)
Вихід - 20л банок. За зиму легко з'їдається 30 банок однією сім'єю.
Приготування борщу: на 3л бульйону чи води додати зварену фасолю, картоплю, порізану кубиками, підварити хвилин 10, кинути борщову заправку 0,5л, прокип'ятити пару хвилин, посипати зеленню, можна видавити часничок і смакувати.
Вчора для гостей готувала на ньому борщок: до бульйону додала борщову заправку і великий буряк, тушкований з цукром, сіллю та лимонним соком(щоб не втратив колір) на пательні, прокипіло разом 5хв. і виключила - усім сподобалося.
Пісний борщ вариться таким чином за 15хв. від часу закипання води (коли всі дуже голодні і хочуть їсти вже): вода + картопля - 10хв. + борщ = щоб закипіло.