Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Кулінарні статті » Азербайджанська кухня
 

Азербайджанська кухня

17 березня, 2010  |  Коментів (2)  |  Рубрика: Кулінарні статті
 

Азербайджанська кулінарія за особливістю приготування і смаку страв, а також через застосування гострих прянощів і приправ стоїть набагато ближче до східної кухні.

Більшість національних страв готують із м'яса баранини, яловичини і птиці. Широко поширені страви з рубаного м'яса. Море, озера і річки республіки багаті місцями вилову різної риби, особливо севрюги та осетра.

Азербайджанська кухня славиться розмаїттям овочів, у першу чергу овочевою зеленню, баклажанами, солодким перцем (бібер), капустою, шпинатом, щавлем, буряком, редискою, цибулею, огірками, зеленою квасолею тощо. В асортименті національних страв багато кулінарних виробів з рису, борошна, овочів та овочевої зелені.

Дуже популярні такі прянощі, як шафран, кмин, фенхель, аніс, лавровий лист, коріандр, а також пряні трави: м'ята, кріп, петрушка, селера, естрагон, базилік, чебрець тощо.

Для покращення смакових якостей страв широко використовують лимони, маслини, оливки, харчові кислоти, абгору, азгил-шараб, наршараб, аличу, альбухару, гору, кизил-ахту, курагу, лавашану, торбах тощо.

Салати зі свіжих овочів в азербайджанській кухні займають особливе місце. Готуючи салат зі свіжих помідорів, огірків, солодкого перцю, кінзи і базиліку, ововчі ріжуть дуже дрібно. При цьому салат вживають разом з основними стравами.

Як холодні закуски окремо подаються до столу до перших і других м'ясних страв різні соління і маринади - маринований часник, стручковий перець, баклажани, хяфта-беджар, ріпчаста цибуля, маринована з терном, помідори, огірки тощо.

На відміну від звичайних супів азербайджанські перші старви за своєю консистенцією більш концентровані і густі.

Відмінною рисою азербайджанської кухні є те, що деякі національні страви заміняють як перші, так і другі. Наприклад, піти, кюфта-бозбаш тощо. При цьому окремо подають бульйон, а потім іншу частину - м'ясо, горох, картоплю - як другу страву, але зварену разом із бульйоном.

Іншою характерною рисою азербайджанських рідких страв є використання у їх приготуванні курдучного жиру, що як правило, додається в страву дрібно нарубаним.

Для заправлення перших страв томатну пасту використовують дуже рідко. У літній час її заміняють свіжими помідорами, а взимку сушеною аличею (для надання кислуватого смаку) і прянощами з барвниками (шафран, сарикек).

В азербайджанській кухні дуже багато різноманітних перших страв з борошна - сулу-хінгал, хамраші, умач, кюрза, дюшбара тощо. Популярні страви, приготовані зі свіжого і кислого молока або катику, наприклад фірні, сюдлу сиїг, довга, келекош, овдуш тощо. Другі страви готують переважно з баранини, а також із м'яса домашньої птиці, дичини. овочів та рису.

Одна з найпоширеніших страв у Азербайджані - плов. Залежно від способу приготування і виду спецій плову дають певну назву: коурма-плов (з тушкованою бараниною), плов собза-коурма (з тушкованою бараниною і зеленню). тоюг-плов (з куркою), ширин-плов (із солодкими сухофруктами), сюдлі-плов (рис варять у молоці) тощо.

Своєрідний порядок подачі страв до столу: спочатку, за традицією, подають чай, потім - другі страви (в азербайджанців на банкетах, урочистостях і весіллях перші страви зазвичай не подають). Обов'язково на столі є різна зелень, свіжі помідори та огірки(взимку солоні або мариновані). Часто після обіду (особливо плову) подають довгу, запевняючи, що ця страва, приготована з кислого молока і зелені, сприяє кращому засвоєнню попередньої їжі (рису, м'яса тощо). За традицією, сніданок, обід або вечерю завершують солодощами.

В Азербайджані традиційним напоєм є щербет. Для його приготування використовують цукор, лимон, шафран, насіння м'яти і базиліку, а також різні фрукти.

Азербайджанці до прийому основної їжі п'ють чай, в основному чорний байховий. До чаю подають варення. При заварювання іноді додають у чай трохи сушеного листя і суцвіть чебрецю, гвоздики, кардамон та інші прянощі, що надають напою особливого аромату.

Спеціально для відвідувачів http://dreamfood.ua

Матеріал взято з газети "Кухня" №8 (2006)


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: marinka (17 березня 2010 12:07)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 236
Пізнавальна, цікава стаття про азербайджанську кулінарію smile Дякую!!!
 



#2 написав: Goldi (7 квітня 2012 22:40)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 9
Стаття статею,а от це все спробувати!!! Азербайджанська кухня дуже смачна,як на мене -і що мене дуже вразило це різноманіття різних овочів,травів і зерен граната які ставлять завжди на стіл, а традиція чаювання,як кажуть-це взагалі окрема пісня....В кого буде така нагода-обов"язково завітайте до Азербайджану winked
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
Миколайчики (свято наближається)
  Пише Натонька (Сьогодні, 10:34)
В гостях у Оксани - 3
  Пише oksana d (Учора, 18:33)
Таргани, мурашки, комарі - комашки шкідники
  Пише Тереза ()
Що в нас нині на столі - 7
  Пише ОЛЕСЯ ()
Тулумби
  Пише Chernousalyona ()
Дитячі тортики -6
  Пише Лилия ()
Сало "Ніжне"
  Пише Kisame01 ()
Олaдки під шоколaдом
  Пише Yana Van ()
Наші рожеві мрії...
  Пише наталія3105 ()
Торт "Ейфорія"
  Пише kykysja41145 ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 82
Гостей: 69
Користувачі: gapedTer, royasials
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100