Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Пісні страви » Борщ чернігівський на грушках
 

Борщ чернігівський на грушках

16 квітня, 2013  |  Коментів (7)  |  Рубрика: Пісні страви, Перші страви, Страви з круп
 

Борщ чернігівський на грушках

200 г сушених груш (у мене були сушено-копчені – як чорнослив)
2 - 3 шт. буряку – бажано насичено бордового кольору
5 – 7 картоплин (бажано крохмальних сортів)
3 ст. л. пшона
2 великі цибулини
2 морквини
200 г капусти (я не важила, а давала «на око»)
1 скл. (200 мл) фасолі – використала цукрівку (маленька майже кругла фасолька салатового кольору) – дуже її люблю – замочити заздалегідь
200 г ріпи – замість неї дала селеру
100 г (або просто 1 корінець) пастернаку
100 г (1 корінець) петрушки
1 ст. л. томат-пасти (в оригіналі – 1 скл. квашених помідорів)
1 ст. л. оцту (можна замінити лимонним соком або настоєм квашених буряків – саме був в мене – додала приблизно 200 мл – люблю кисленький борщик)
сіль, спеції – до смаку
150 мл олії (бажано конопляної, але готуйте на звичній для вас)
За бажанням і до смаку – 150 г сала з часником

1. Грушки промити, залити 2л води*, довести до кипіння і варити до готовності – щоб були м’які. Коли будуть готові – відставити з вогню і процідити або вибрати шумівкою грушки – нам потрібен лише відвар (грушки якось самі по собі дуже швидко з’їдаються і без борщу). У відвар всипати замочену промиту фасолю, варити до готовності.
2. Пшоно добре промити – як кажуть, у семи водах, щоб не гірчило, залити ½ л води і зварити рідку кашу – нею будемо загущувати борщ.
3. Цибулю дрібно порізати кубиками, решта овочів – натерти на грубій терці.
4. Розігріти на великій пательні олію. Підсмажити до золотистого кольору цибульку, потім додати моркву, селеру, петрушку, пастернак, протушкувати до м’якості, додати буряк і оцет – щоб зберегти насичений колір буряку. Тушкувати на маленькому вогні (бажано накривши кришкою пательню) поки буряк не зм’якне. Якщо рідини буде замало – додавайте по ложці – дві води або відвару з грушок, у якому вариться квасоля.
5. Додати до овочевої зажарки томат-пасту, трошки води і ще протушкувати.
6. Коли квасоля звариться, додати до неї картоплю, нарізану кубиками**.
7. Капусту дрібно нашинкувати або натерти на терці – додати до борщу, як тільки закипить картопля.
8. Коли картопля звариться, додати тушковані буряки та пшоно.
9. Поставити на маленький вогонь і залишаємо мліти на плиті 30 – 40 хвилин***.
10. Борщ пісний, але, за бажанням, можна до нього додати сала з часником – для цього шматочок сала дрібно порізати, додати дрібно порізаний або витиснутий через часникодавку часник та потовкти ступкою до однорідної маси. А можна вимішати смалець зі шкварками та часником. Потім цю пахнючу суміш кинути на пательню, додати відвару з борщу і дати розпуститися – потім вилити усе назад в каструлю з борщем.
11. Під кінець посипати свіжо змеленим перцем, накрити кришкою і дати настоятися. (Від бажаючих скуштувати борщ, що неодмінно збіжаться на запах, відбиватися черпаком).
12. Зелень я люблю свіжу, тому сметану і зелень додавати в кожну тарілку прямо на столі.

P.S. Смак надзвичайний – дехто подумав, що то я варила на копчених ребрах, і ніхто з моїх м’ясоїдів навіть не пробував там вишукати м'ясо – було дуже ситно і смачно!!!

Мої примітки.
* Борщ на любителя – виходить густий. Варила його в каструлі на 5,5 л – саме в пору, інакше ложка буде стояти дибом. Якщо не любите такий густий борщ – додайте менше пшона або не давайте взагалі – але то вже буде зовсім інший борщ…
** Разом з картоплею додала духмяний та чорний перець горошком.
*** Тут ще додала 2 лаврові листки, які потім витягнула – коли борщ був готовий – щоб не гірчили.

Джерело: Цей рецепт надзвичайно смачного борщу знайшла на сайті li.ru в щоденнику Аріни Яріги.

Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 



#1 написав: мари4ка (16 квітня 2013 12:49)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 82
Іра! Про той борщ вже давно чула, але ніяк не наважуюсь його зварити....не знаю чи мої будуть їсти???7 От якраз чекала, шоб ти зварила))))) Смак дуже специфічний???? Дуже грушками чути????. Я такі смаки люблю, а от мої не знаю чи їли б таке....
 



#2 написав: Ірка-Шкірка (16 квітня 2013 13:11)


Група: Модератор
Коментарів: 194
Смак не можу сказати, що дуже специфічний - трошки пахне копченим і дуууже пахне борщем. Грушок, як таких, не чути.
Між іншим, казали, що він був смачним і холодним smile .
 



#3 написав: KASYA (16 квітня 2013 21:28)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
Ну дуже вже цікавий борщик m05108 ! Потрібно випробувати !


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



#4 написав: Ксенічка (18 квітня 2013 10:05)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 846
Цитата: мари4ка
Смак дуже специфічний???? Дуже грушками чути????. Я такі смаки люблю, а от мої не знаю чи їли б таке....

Борщик апетитний!! А питаннячка маю такі як і Марічка.))
 



#5 написав: Ірка-Шкірка (19 квітня 2013 13:36)


Група: Модератор
Коментарів: 194
Смак і запах борщу - якщо не вдаватися в подробиці (складники, приготування) і не розказувати зайвого - домашні з'їдять і вухом не поведуть lol
 



#6 написав: Канарейка (19 квітня 2013 18:10)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 144
Іруська, молодець, може йсобі такого зварю
 



#7 написав: Подолянка (30 квітня 2014 20:47)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 1
Який чудовий рецепт:) Ніколи й не чула про такий! Обов'язково попробую.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Чат :)
 
Нове на форумі
 
Вафельниця
  Пише ОЛЕСЯ (Учора, 17:46)
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ (Учора, 17:27)
Скарги, пропозиції...
  Пише Натонька (Учора, 10:40)
Дитячі хвороби і лікування
  Пише ОЛЕСЯ (Учора, 02:03)
Миколайчики (свято наближається)
  Пише Натонька ()
В гостях у Оксани - 3
  Пише oksana d ()
Таргани, мурашки, комарі - комашки шкідники
  Пише Тереза ()
Що в нас нині на столі - 7
  Пише ОЛЕСЯ ()
Тулумби
  Пише Chernousalyona ()
Дитячі тортики -6
  Пише Лилия ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 61
Гостей: 49
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100