Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Перші страви » Український борщ
 

Український борщ

9 червня, 2010  |  Коментів (7)  |  Рубрика: Перші страви
 

Український борщ


300 г яловичини
400 г капусти свіжої
300 г буряків
500 г картоплі
100 г моркви
80 г цибулі ріпчастої
40 г кореня петрушки
10 г часнику
80 г томату-пюре або 300 г свіжих помідорів
60 г перцю болгарського
40 г масла топленого
60 г сала-шпик
60 г сметани
20 г цукру
20 г оцту 3%
20 г петрушки та кропу
лавровий лист
перець червоний
сіль за смаком

Жирну яловичину (грудинку) добре промити холодною водою, зробити з внутрішнього боку над ребрами надріз, залити холодною водою й на сильному вогні довести до кипіння. Коли вода закипить, зняти піну, вогонь зменшити й продовжувати варити при дуже слабкому кипінні, періодично знімаючи з поверхні бульйону жир, який буде використано при тушкуванні буряка. Готове м'ясо або грудинку (видаливши з неї реберні кістки) вийняти з бульйону, покласти в іншу посудину, злегка посолити, підлити трохи бульйону, закрити кришкою й поставити на вогонь.

Поки вариться м'ясо, треба підготувати овочі. Середньої величини червоний буряк промити, обчистити, нарізати соломкою, покласти у сотейник із тваринним жиром, додати оцет, цукор, сіль і тушкувати спочатку на сильному, а потім під кришкою на слабкому вогні майже до готовності.

Український борщ


Моркву, корінь петрушки нарізати соломкою і спасерувати у тваринному жирі в закритій посудині до готовності.

Український борщ


Ріпчасту цибулю також нарізати соломкою, злегка осмажити на топленому маслі, додати розведену бульйоном томатну пасту, пасерувати 10-15 хвилин, а потім з'єднати з морквою і петрушкою та пасерувати разом з ними. Підготовлену білокачанну капусту розрізати навпіл, видалити качан і нашаткувати соломкою. Середньої величини картоплю обчистити і нарізати брусочками або скибочками. Солодкий болгарський перець обчистити від плодоніжки та нашаткувати соломкою.

Український борщ


Бульйон, у якому варилося м'ясо, процідити, довести до кипіння, покласти у нього нарізану капусту.

Український борщ


Також добавити картоплю, стручок червоного гіркого перцю й варити 15-20 хвилин при слабкому кипінні. Потім гіркий перець вийняти, додати тушкований буряк , пасероване коріння, болгарський перець, лавровий лист і варити ще 5-7 хвилин. Заправити борщ підсмаженим борошном, розведеним бульйоном, або протертою відвареною картоплею й шпиком, потовченим із часником, кропом та зеленню петрушки. Для цього старе сало-шпик нарізати дрібними кубиками, часник дрібно нашаткувати, кріп та залень петрушки дрібно посікти, усе разом покласти у ступку, додати трохи солі й розтерти макогінчиком. Після заправки борщ довести до кипіння, накрити кришкою, зняти з плити й дати настоятися 30-40 хвилин.

Подаючи на стіл, покласти в тарілку з борщем сметану і посипати кропом.

Замість томатної пасти в борщ можна покласти свіжі спілі помідори, попередньо зваривши їх цілими у тому ж борщі, а потім протерши. Якщо на порцію покласти 75-80 г помідорів, то оцет додавати не треба. Помідори слід протирати так, щоб у борщ не потрапили насіння та шкіра. Болгарськи перець можна не шаткувати, а покласти в борщ цілим стручком. Як тільки його аромат перейде в борщ, стручок вийняти.

Спеціально для відвідувачів http://dreamfood.ua

Рецепт з книги "Кращі страви української кухні" (2009)


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: idianka (9 червня 2010 15:42)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 94
Ммм! Але й смачно виглядає! love Ото би умнула тарілочку такого борщику amam ,а потім хіба що m05002


--------------------
Хто не надто високої думки про себе,той кращий,ніж він думає.


В гості до Діанки
В гості до Діанки-2
Шиття ;)
 



#2 написав: Славочка (9 червня 2010 18:23)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 91
Детальний покроковий опис,та ще й з фото!
 



#3 написав: Olenochka (9 червня 2010 19:11)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 60
На фото виглядає чудово winked я роблю так само тільки не спасерую моркву feel
 



#4 написав: Kseniya (10 червня 2010 11:05)


Група: Гості
Коментарів: 0
Дуже гарне фото,чудесний рецептик нашої мабуть улюбленої традиційної страви!В нас на Україні готують борщика у кожній хаті та ізюминку завше додає свою кожна господиня!І тут Натонька догодила особливо мужчинам,які борщі ой як полюбляють! belay
 



#5 написав: marinka (25 червня 2010 00:11)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 236
Супер майстер-клас борщику, такі насичені смачні фото p0127
 



#6 написав: Ксенічка (11 лютого 2012 19:53)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 839
Пишаємось ми своїми національними стравами!Натонька особливо старається підтримувати все те,що так поряд з народом.Як багато господинь готують борщ на свій лад,але він залишається нашим українським борщем!!
 



#7 написав: Ксенічка (22 лютого 2013 13:58)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 839
Хтось скаже – українські класні «щі»…
Так можна й поперхнутися обідом!
Від «щєй»…у ароматному борщі
Немає, запевняю Вас, і сліду!
Як в мами, я нарізав скибку хліба,
Скоринкою мене манить товстенький бік..
Сало рожевеньке доречно дуже піде
Воно з борщем – життя смачного пік!!!
Сметанка натюрмортом ляже мітко
У коло затишне червоної Нірвани…
Як хороше - узимку чи улітку,
З борщем Вам на душі добро настане!
Забудете, що там когось обрали…
Того, що не торопає у їжі,
У українській…поважає він не сало,
А ананаси, й страви буржуїнські…
Для нас із вами, друзі мої рідні,
Важливо об’єднатися довкола
Тих страв, які життєво необхідні
І входять в наше тіло так зразково!
Зв’яжіть мені ви руки, потім ноги…
За всі тортури, любі, Вам прощу!
Лише одного не робіть, заради Бога,
Не забирайте із меню мого БОРЩУ!!!

© Юрій Федечко, м. Львів, 13.02.2010
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька ()
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ ()
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka ()
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська ()
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka ()
Запитання.
  Пише Натонька ()
Східниця
  Пише Чуня ()
Поможете голосами?
  Пише galalviv ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 44
Гостей: 40
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100