Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Пісні страви » Борщ чернігівський на грушках
 

Борщ чернігівський на грушках

16 квітня, 2013  |  Коментів (7)  |  Рубрика: Пісні страви, Перші страви, Страви з круп
 

Борщ чернігівський на грушках

200 г сушених груш (у мене були сушено-копчені – як чорнослив)
2 - 3 шт. буряку – бажано насичено бордового кольору
5 – 7 картоплин (бажано крохмальних сортів)
3 ст. л. пшона
2 великі цибулини
2 морквини
200 г капусти (я не важила, а давала «на око»)
1 скл. (200 мл) фасолі – використала цукрівку (маленька майже кругла фасолька салатового кольору) – дуже її люблю – замочити заздалегідь
200 г ріпи – замість неї дала селеру
100 г (або просто 1 корінець) пастернаку
100 г (1 корінець) петрушки
1 ст. л. томат-пасти (в оригіналі – 1 скл. квашених помідорів)
1 ст. л. оцту (можна замінити лимонним соком або настоєм квашених буряків – саме був в мене – додала приблизно 200 мл – люблю кисленький борщик)
сіль, спеції – до смаку
150 мл олії (бажано конопляної, але готуйте на звичній для вас)
За бажанням і до смаку – 150 г сала з часником

1. Грушки промити, залити 2л води*, довести до кипіння і варити до готовності – щоб були м’які. Коли будуть готові – відставити з вогню і процідити або вибрати шумівкою грушки – нам потрібен лише відвар (грушки якось самі по собі дуже швидко з’їдаються і без борщу). У відвар всипати замочену промиту фасолю, варити до готовності.
2. Пшоно добре промити – як кажуть, у семи водах, щоб не гірчило, залити ½ л води і зварити рідку кашу – нею будемо загущувати борщ.
3. Цибулю дрібно порізати кубиками, решта овочів – натерти на грубій терці.
4. Розігріти на великій пательні олію. Підсмажити до золотистого кольору цибульку, потім додати моркву, селеру, петрушку, пастернак, протушкувати до м’якості, додати буряк і оцет – щоб зберегти насичений колір буряку. Тушкувати на маленькому вогні (бажано накривши кришкою пательню) поки буряк не зм’якне. Якщо рідини буде замало – додавайте по ложці – дві води або відвару з грушок, у якому вариться квасоля.
5. Додати до овочевої зажарки томат-пасту, трошки води і ще протушкувати.
6. Коли квасоля звариться, додати до неї картоплю, нарізану кубиками**.
7. Капусту дрібно нашинкувати або натерти на терці – додати до борщу, як тільки закипить картопля.
8. Коли картопля звариться, додати тушковані буряки та пшоно.
9. Поставити на маленький вогонь і залишаємо мліти на плиті 30 – 40 хвилин***.
10. Борщ пісний, але, за бажанням, можна до нього додати сала з часником – для цього шматочок сала дрібно порізати, додати дрібно порізаний або витиснутий через часникодавку часник та потовкти ступкою до однорідної маси. А можна вимішати смалець зі шкварками та часником. Потім цю пахнючу суміш кинути на пательню, додати відвару з борщу і дати розпуститися – потім вилити усе назад в каструлю з борщем.
11. Під кінець посипати свіжо змеленим перцем, накрити кришкою і дати настоятися. (Від бажаючих скуштувати борщ, що неодмінно збіжаться на запах, відбиватися черпаком).
12. Зелень я люблю свіжу, тому сметану і зелень додавати в кожну тарілку прямо на столі.

P.S. Смак надзвичайний – дехто подумав, що то я варила на копчених ребрах, і ніхто з моїх м’ясоїдів навіть не пробував там вишукати м'ясо – було дуже ситно і смачно!!!

Мої примітки.
* Борщ на любителя – виходить густий. Варила його в каструлі на 5,5 л – саме в пору, інакше ложка буде стояти дибом. Якщо не любите такий густий борщ – додайте менше пшона або не давайте взагалі – але то вже буде зовсім інший борщ…
** Разом з картоплею додала духмяний та чорний перець горошком.
*** Тут ще додала 2 лаврові листки, які потім витягнула – коли борщ був готовий – щоб не гірчили.

Джерело: Цей рецепт надзвичайно смачного борщу знайшла на сайті li.ru в щоденнику Аріни Яріги.

Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: мари4ка (16 квітня 2013 12:49)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 82
Іра! Про той борщ вже давно чула, але ніяк не наважуюсь його зварити....не знаю чи мої будуть їсти???7 От якраз чекала, шоб ти зварила))))) Смак дуже специфічний???? Дуже грушками чути????. Я такі смаки люблю, а от мої не знаю чи їли б таке....
 



#2 написав: Ірка-Шкірка (16 квітня 2013 13:11)


Група: Модератор
Коментарів: 194
Смак не можу сказати, що дуже специфічний - трошки пахне копченим і дуууже пахне борщем. Грушок, як таких, не чути.
Між іншим, казали, що він був смачним і холодним smile .
 



#3 написав: KASYA (16 квітня 2013 21:28)


Група: Кондитер
Коментарів: 361
Ну дуже вже цікавий борщик m05108 ! Потрібно випробувати !


--------------------
Інколи серце бачить те, що не видно очам
 



#4 написав: Ксенічка (18 квітня 2013 10:05)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 839
Цитата: мари4ка
Смак дуже специфічний???? Дуже грушками чути????. Я такі смаки люблю, а от мої не знаю чи їли б таке....

Борщик апетитний!! А питаннячка маю такі як і Марічка.))
 



#5 написав: Ірка-Шкірка (19 квітня 2013 13:36)


Група: Модератор
Коментарів: 194
Смак і запах борщу - якщо не вдаватися в подробиці (складники, приготування) і не розказувати зайвого - домашні з'їдять і вухом не поведуть lol
 



#6 написав: Канарейка (19 квітня 2013 18:10)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 143
Іруська, молодець, може йсобі такого зварю
 



#7 написав: Подолянка (30 квітня 2014 20:47)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 1
Який чудовий рецепт:) Ніколи й не чула про такий! Обов'язково попробую.
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька ()
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ ()
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka ()
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська ()
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka ()
Запитання.
  Пише Натонька ()
Східниця
  Пише Чуня ()
Поможете голосами?
  Пише galalviv ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 22
Гостей: 16
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100