Привіт усім!
Ніколи не думала, що можна так багато встигнути, коли робота в другу зміну!
А от спекти круасани--то взагалі, здавалося б, на цілий день возитися коло кухні))) Виявляється--ні!
Отже, новий перепис з блогу Оксани
oksana_sh.
Давно звернула увагу на цей рецепт, бо цікаво про дріжджове тісто, яке замішується на холодному молоці, відразу в холодильник ставиться. Аж потім після прошарування маслом, готові вироби підіймаються 2 год.
Трохи я їм не дала дорости, прийшлось пекти і бігти на роботу. Але задоволення--море. Ну не може ж робота так мене занапастити, щоб не мала часу на улюблені всіма слойки
Отже, новий вид слойки до колекції
Круасан з шоколадомСлова Оксани
oksana_sh (взято з книги Richard Bertinet)
Тісто:
- 20 гр. свіжих дріжджів
- 500 гр. борошна в/с
- 10 гр. солі
- 50 гр. цукру
- 1 велике яйце
- 125 гр. холодного молока
- 125 гр. води
- 200 гр. несолоного вершкового масла ( з холодильника)
- 1 яйце плюс щіпка солі (злегка збити для змащування поверхні виробів)
Добре розтерти дріжджі, додати борошно, додаємо сіль і цукор.
Далі додаємо яйце, молоко й воду - ретельно перемішуємо до однорідної маси й вимішуємо тісто 3-4 хвилини.
Формуємо кулю й робимо хрестоподібний надріз зверху; злегка присипаємо форму для розстоювання борошном і відправляємо в неї тісто не менш, ніж на 2 год,а краще на всю ніч (12 год) - ставимо форму в холодильник, накривши її плівкою.
Посипавши злегка робоче місце борошном, викладаємо на нього тісто. Розвертаємо його в місці надрізу в 4 сторони й злегка розкачуємо; намагаємося залишити квадратну форму.
Розвертаємо тісто ромбом і в його середину викладаємо вершкове масло товщиною близько 1 см, Закриваємо масло, що залишилося тістом з боків ромба й починаємо розкачувати до 60-70 см, звертаючи увагу на товщину шару - вона повинна бути рівномірною по всій площі. За час розкачування тісто піднімати й злегка повертати (не перевертаючи) його кілька раз.
Скласти тісто в три шари, зробивши позначку на верхньому шарі. Покласти тісто в пакет і відправити його на 20-30 хв у холодильник.
Діставши тісто з холодильника, викладаємо його позначкою догори й короткою стороною до себе. Розкачуємо в прямокутник і знову складаємо його в три рази; на відпочинок у холодильник на 20-30 хв. Повторюємо процедуру ще один раз - у цілому 3 рази!
Після третьої "заморозки" розкачуємо тісто в прямокутник 30х72 см і товщиною 4 мм.
Гострим ножем підрівнюємо краї, ділимо на 2 частини уздовж і починаємо вирізати трикутники розміром 15х15х9см. Основу (9 мс) надріжемо, щоб при випічки круассан вигнувся й прийняв свою знамениту форму.
Формуємо круассан, починаючи звертати його з основи. Глазуруємо круассан яєчною сумішшю із сіллю й даємо їм підійти 2 години. За цей час глазуруємо круассан ще раз. Намагаємося змазувати круассан тільки по верхньому шару, не торкаючи листкові боки, щоб уникнути їхнього склеювання.
Розігріваємо духовку до 220-230 гр. за Цельсієм.
Випікаємо круассан 18-20 хвилин до золотавого кольору. Остудити на ґратах.
Приємного апетиту!
П.С. Багато про формування круасанів написано тут
попередній рецепт вдалих круасанівЩе хотіла поділитись відео-уроком від Джулії Чайлд, посилання на нього мені написала пані Людмила(
marianna_aga) . Та посилання вже не доступне. А саме цей відео-урок мені дуже допоміг.