Я давно заглядаю на литовські цепеліни. Цікаво написала про всі секрети їх приготування Катерина(
katrinute) в своєму жж "
О вкусном и ином..." Головне правило--пропорції тертої сирої та вареної картоплі співвідносяться як 3:1. Взагалі так і вчила мене готувати їх чоловікова бабуня, але я запам'ятовувала все "на око" в домашніх мірках: ота миска-кружка-ложка:))))
Поки час посту, то приготувала їх без м'яса. Смачні і з сиром, але так і просяться до смаженої грудинки з цибулею:)))
Литовські цепеліни Отже, ще раз повторю всі кроки коротко:
1) на 15 тертих сирих картоплин 5 варених(звечора в мундирі, пропустити через м'ясорубку). З тертої картоплі віджати сік, крохмаль, який осів на дні, додати до маси. Разом з картоплею потерти цибулину. Посолити, все докладно перемішати.
2) М'ясна начинка має бути як на пельмені. В мене сир+варена картопля+1 яйце.
3) виліпити цепеліни(м'ясні подовгастої форми дирижабля, сирні--формою кулі)
4) обкачати злегка в крохмалі, поскладати на дошку, теж припудрену крохмалем*.
5)Готуємо киплячу підсолену воду. Розвести у 2-3 ст.л. холодної води 0,5 ч.л. крохмалю, і теж додати у воду. Цей крок робила вперше. Цепеліни акуратно поустити в окріп, легко помішати, щоб не прилипли до дна. Після закипання варити до готовності на середньому вогні. М'ясні цепеліни варяться довше до 20хв.
* я завжди припудрювала борошном. Цього разу чи від крохмалю, чи від сорту картоплі на другий день швидко потемніли.
А ще пробувала 1 порцію сформованих виробів заморозити, не робіть цього, нічого доброго не вийшло :)))
Смачного!