А поки що напишу про ще один ароматний хлібчик
від Аннушки
Хліб з картоплею, часником і прованськими травами на заквасціРецепт на 1 булку хліба вагою ~750гр.
Для початку освіжаємо стартер, для цього беремо:• 2 чайн. лож. хлібного пшеничного борошна
• 2 чайн. лож. води, кімнатної температури
• 1 чайн. ложку пшеничного або житнього стартера
Усі добре перемішати, накрити й залишити 6-8 год при кімнатній температурі.
Для закваски:• 80 гр. пшеничного борошна 1-го сорту
• 80 гр. води
• 20 г зрілого стартера
Змішати всі інгредієнти, накрити й поставити для бродіння на 12-16 год.
Для тіста• 150 гр. спілої закваски
• 380 гр. пшеничного борошна 1-го сорту
• 150 гр. картопляного пюре
• 180 гр. води
• 1 чайн. ложка патоки або меду
• 2 чайн. ложки солі
У день випічки хліба відварити картоплю в мундирі, злити воду, дати злегка охолонути, почистити й зробити пюре, не додаючи ніякої рідини й солі.
Готове пюре повністю остудити.
До борошна додати картопляне пюре, воду, закваску, патоку й сіль, замісити дуже м'яке тісто. Кaртопляне тісто по початкові туге, навіть кришиться, не поспішаєте додавати воду, місите його далі, згодом воно повинне стати дуже м'яким. Мені не довелося збільшувати або зменшувати кількість води, усе було оптимальне. Місити в кухонному комбайні 10 хвилин або руками 20 хвилин, тісто повинне залишатися липким.
Більшу миску змазати злегка олією і перекласти туди готове тісто, накрити й поставити на розстоювання на 3 години. Під час розстоювання кожні 60 хвилин скласти тісто (stretch and fold). Об’єм тіста повинен збільшиться в 2 рази.
Перекладаємо тісто на підсипаний борошном стіл і формуємо круглу чи овальну булку хліба.
Кошик для розстоювання тіста або яку-небудь підходящу миску застелити рушником і обсипати борошном, покласти туди хліб швом нагору, накрити рушником і залишити при кімнатній температурі підходити на 2-4 години, час розстойки залежить від сили вашої закваски.
За 20 хвилин до випічки прогріти разом з листом духовку на 250° Ц. Хліб обережно перекласти на гарячий лист і пекти 10 хвилин з парою. Потім зменшити температуру на 200°Ц, випустити пару й пекти хліб до готовності хвилин 30.
Готовий хліб остудити на ґратах.
У мене закваска не підійнялася на пшеничному борошні, то додала свіжих дріжджів 10г. Спробую ще раз спекти цей хліб!!! дуже вже сподобався!!!