В неті маса варіацій цього хліба, я так розумію, то переспіви рецепту пані Людмили (
mariana-aga)
No-Knead Bread http://mariana-aga.livejournal.com/57229.htmlМені він дуже підходить, точніше моїй духовці, бо під чугунною кришкою він прекрасно підіймається і гнітиться.
А також тим, що не треба місити тісто, а також тим, що мої експерименти з закваскою продовжуються!
І з цим хлібчиком теж можна експериментувати. Я пекла на житній заквасці, додала кмину. А в пості п. Люди є ще кілька варіації хліба з різними смачними додатками!
Хліб з каструліСлова автора:
Рецепт на один круглий коровай
427 борошна 1 с.
1/4 ч.л. сухих дріжджів
1/2 ст.л. солі
200г води
85г дуже світлого пива
1 ст.л. білого оцту
Змішати борошно, сіль і дріжджі у великій мисці. Влити воду, світле пиво й оцет. Ложкою або гумовою лопаткою змішати інгредієнти в грубу грудку тіста. Накрити плівкою й залишити бродити при кімнатній температурі 8-18 годин.
Відрізати шматок пергаменту розміром 30х45см. Вистелити ним сковороду діаметром 25 см. Збризкати пергамент маслом.
Викласти тісто на злегка припорошену борошном дошку й вимісити 10-15 раз (10-15 секунд), складаючи шматок тіста навпіл і притискаючи. Сформувати колобок, підтягши краї тіста до центру й защипавши їх у вузлик.
Укласти колобок швом униз на папір у сковороді. Збризкати поверхню тіста олією і накрити плівкою. Залишити на 2 години підходити .
За тридцять хвилин до початку випічки, увімкнути духовку і поставити в неї, на нижню поличку, 6-8літровий казан із кришкою. Прогріти протягом напівгодини до температури 260C.
Злегка припудрити поверхню короваю борошном ( за бажанням) і зробити поздовжній надріз бритвою або гострим ножем. Надріз буде йти по центру окрайця, довжиною 15 см і глибиною 1.5 см.
Вийняти казан з духовки, зняти кришку. Ухопившись за краї пергаменту, перенести хліб зі сковороди в казан як у колисці. папір залишити як є, нехай він вилазить за краї казана. Накрити кришкою й поставити в піч. Знизити температуру духовки до 218C.
Пекти 30 хвилин із закритою кришкою. Забрати кришку й допекти протягом 20-30 хвилин. Вийняти хліб з казана й дати охолонути на ґратах протягом 2 годин, перш ніж подавати.
Той же рецепт, але із хлібною закваскою замість пива й оцту
427 борошна 1 с.
1/4 ч.л. сухих дріжджів
1/2 ст.л. солі
285г води
2 ст.л. (27г) закваски (у мене житня)