..Сьогодні , 22 березня православні святкують День 40 Святих. Це світле свято відзначають на день пам"яті 40 Севастійських мучеників, найкращих 40 воїнів язичницького царя, які терпіли муки за віру у льодяній воді озера поблизу міста Севастія. За переказами на них, непохитних у вірі, зійшло світло з неба і вода в озері потеплішала...Це трішки екскурс в історію)))
А взагалі, почитавши на роботі книжку В . Скуратівського " Український рік" можу сказати, що в народі це свято відзначають так: варили 40 вареників, в інших місцевостях пекли 40 пташечок, роздавали дітям, якою була погода цього дня - визначали, яким буде літо...Вважалося, що якщо буде похмуро - то ще 40 лопат снігу випаде...
Ось вам і невеличкий лікбез з народознавства
Пекла жайворонків і я, швиденько вранці замісила тісто, майстер-клас взяла із сайту "Готовим дома",
а нашій Натоньці щиренько дякую за подану ідейку, вона пекла раніше в школу дитинці подібних пташечок, тільки здобних і, певно, кращих! Тісто: просте пісне ( в нас Великодній піст найстрогіший)
500 гр води
1 пачка дріжджів сухих(11 гр)
100гр олії
солі 1 ч. л.
цукру 3 ст.л.
ваніль
біля 1 кг муки, тільки тісто замішувала я трохи тугіше, ніж звичайно, і, певно, треба було ще більш тугіше, щоб пташечки тримали форму і не розпливалися, от як на наш різдвяний калач...
Зверху мазала міцним чайним розчином. Якби яйцем, було би краще і блищало
а це дитинка моя старша зняла майстер- клас, тому за якість фото вибачайте
Катаємо таку ковбаску:
тепер ніби зав"язуємо вузликом, зайвий хвостик
зайвий хвостик відрізаємо, розплющуємо і робимо "пір"ячко", на голівці "дзьобик" і вставляємо очки із кусочків родзинок