..Нарешті , нарешті на базарі з"явилися грунтові, а не тепличні ( різниця велика, скажу я вам!))) мої улюблені баклажанчики!!! Взагалі наш південний базар ( от не втримаюсь, трохи побазікаю..) літом - це щось....таке розмаїття фарб і пахощів , достойне пензля художника!)))
..Мій щоденний шлях на роботу пролягає саме через ринок, який якраз вранці просинається,вирує, гиготить, і незмінно нагадує "Ярмарок" Остапа Вишні...)))) В мене є можливість базар обминути,)) але щоразу ноги несуть мене туди, щоб помилуватися горами рожевих персиків, бочки яких золотяться ніжним пушком, як свіжа щічка юної дівчини...Баклажани - поважні, пузаті, ( пани!)) випинають свої лискучі фіолетові черевця...Кабачкам, молодесеньким, в росі, один в один - здається, кінця-краю не буде, ( в нас їх збирають ледь не три врожаї, хто не лінивий!))) Ось терпко пахне кріп у "віниках" на консервацію, з листям хрону , гілками смородини та вишні...А помідори! Як я могла забути! Це ж королі овочевого ринку - величезні, херсонські, пахучі, найбільше люблю рожеві, вони трохи дорожчі, але й смачніші ( своїх ще не маю, трохи тільки ранні почали рожевіти). А яблука! Перший білий налив , трохи й кислуватий,як на мене, зате яке варення янтарне з нього виходить, запашне!! Знову продають полуницю, вдруге почала родити, щось трохи зарано в цьому році..А малини, смородини, агрусу скільки! І все ці пахощі змішуються, забивають памороки, виходиш звідти, вже ніби трохи вчадівши від цього многоголосся ,багатокольоровості, різнозапахущості...І часто думаєш: ну, чому я не художник, щоб змалювати оту всю красу?!
Не знаю, як на кого, але на мене оте все впливає так, що я не можу чогось-таки, та не купити..))) Буває, що зовсім і не потрібного ( ми з чоловіком зараз самі, то і їсти нема кому))) а потім доводиться оте все терміново утилізувати))))) бо ж пропадає!))))))
Напевне, треба вже вживати якісь таблетки від жадібності...і побільше!! ( як у тому анекдоті))))))))))))))))))
Натренділа тут вам три мішки гречаної вовни)))))))
А тепер, власне, рецепт...))
Баклажанні рулетики з начинкою
Порізати баклажани уздовж тонкими пластинками. Зробити добре солону ропу й замочити в ній пластинки баклажанів. Так з них виходить гіркота і вони потім втягують менше олії. Потім викласти пластинки з ропи, трохи обсушити рушником або паперовими серветками. Обсмажити з обох боків на олії. Начинки можна приготувати різноманітні:
Варіант номер раз:обсмажена цибуля з морквою, приправлена часником,перцем, сіллю та винним оцтом, як у мене, зі шматочком помідорчика.
Варіант №2:
бринза, часник, майонез, зелень
Варіант №3:сир твердий або м"який вершковий сир , майонез чи сметана, часник, зелень
Варіант№4:
гостра аджика, помідорчик, зелень
Варіант №5волоські горіхи товчені, солона бринза, або навіть жирний домашній сир, до смаку посолений, перець, зелень, часник
Варіант №6:
фета, свіжа м"ята, чілі, лимонний сік
Взагалі баклажани неможливо зіпсувати, туди можна пхати все, що завгодно....Єдине поєднання, яке мені категорично не сподобалось - баклажани і картопля...)))) Але то на мій смак...