,,Довго думала, чи виставляти цей рецепт бездріжджової закваски...Захворіла таким хлібом, коли сиділа на роздільному харчуванні...стан здоров"я того вимагав..І до того нам той хлібчик сподобався, що печу його й до сьогодні, тільки на заквасці, без дріжджів. Не хочу сказати нічого такого про дріжджі - нашого незамінного помічника...але ж факти говорять самі за себе- зараз справжніх дріжджів не існує, вони створюються штучним шляхом з дивного набору хімічних складників...і зовсім не такі нешкідливі, як нам здається.
Я нікого не агітую, Боже борони! Та просто наведу деякі факти: один мій знайомий, переживши інсульт молодим, змінив своє харчування, і перейшов на бездріжджовий хліб, і таким чином повністю реабілітувався...( хто сам це пережив, або бачив хворобу близьких - може зрозуміти, як це важко..) Інша знайома звільнилася від артриту завдяки такій випічці...А я від важкості у шлунку , печії та болей у печінці...
Звичайно, гарних булочок чи пиріжків , чи паски, не спечеш без дріжджів, але на заквасці виходить чудовий житній чи житньо-пшеничний хлібчик...з пористим еластичним м"якушем, довго не черствіє, не має спиртового чи дріжджового запаху. Заквасок існує таке розмаїття...З родзинок, на хмелю, з медом..закваски авторські ( в мене була сестер Симілі, вона була на білому борошні, тому фактично не потрібно,а, і я її закинула)іт.д. В мене - найпростіша закваска на воді і житньому борошні.
Бездріжджова закваска з житнього борошна
100мл. муки житньої
100мл води( можна взяти й більший об"єм муки і води, головне, щоб ці об"єми були рівними) розмішати, маса має бути густа, як сметана, - закрити плівкою або кришкою з отвором, щоб дихала, в посуді більшого об"єму( закваска буде збільшуватись!) і залишити в теплому місці на 48 годин. У мене в кухні дуже тепло, десь близько 28 градусів, тому процес бродіння завжди відбувається досить швидко...Тепло дуже важливе для закваски, якщо йї буде холодно - процес бродіння може так і не початися)
Отже, закваска почала бродити , це може відбутися і раніше зазначеного строку, і пізніше. Вона матиме вигляд маси, що
піниться , пузириться, і пахне килувато.Запах повинен бути приємним!
Підгодувати : додати
100мл води і 100мл муки, гарно розмішати і залишити в теплі на добу. За цей час має відбутися повторне бродіння, так закваска набирає силу...Це буде видно - пузирі по поверхні, збільшення об"єму.
Коли це відбудеться - почати третій, завершальний етап : підгодувати
200мл води і 200мл муки.. Залишити в теплі на добу... Маса має пузиритися, мати кислий смак , приємний кислуватий запах.
Тепер можна подвоїти її кількість шляхом додавання рівного по об"єму кількості муки й води і випікати хліб! Початкова закваска буде молода, ще не дуже сильна, тому часу на підняття хліба треба буде більше, але з часом вона буде ставати все сильнішою....Моя шестимісячна закваска така термоядерна - що іноді зриває з банки кришку навіть в холодильнику, пре догори! В холоді закваска "спить", але варто її витягти і дати тепло - вона почне оживати, як жива істота! Головне - регулярно підкормлювати її, для запобігання перекисання -
1 раз в 5-6 днів, в крайньому разі раз в тиждень. Якщо пекти не збираєтесь - всеодно треба годувати: додати трохи муки й води і такий же об"єм викинути.
Деякі адепти здорового харчування наполягають на тому, що закваску треба тримати при кімнатній темп. і пекти з неї щодва, або щотри дні, тоді, мовляв, в ній зберігаються корисні бактерії...А якщо тримати в холоді - то будуть тільки "дикі "дріжджі , але вони вже стали моїми рідненькими "дикунчиками"
гловне, що
натуральні
Ой...стільки тексту написала - що самій страшно...Та може, комусь знадобиться...Якшо хтось зацікавиться - готова відкрити тему, створювати закваску онлайн разом із вами! і супроводжувати фото і коментарями. Таким авантюрним особам, як я - напевно, сподобається сам процес...заглядати в баночку, живий "курілка" чи ні? Це дуже цікаво...
А це хлібчик, спечений на тій самій заквасочці, хто повірить, що без грама дріжджів?