Оскільки зараз - піст, то виставляю рецептик із архіву..Варила з місяць тому , та тоді колір цього супу видався мені..м"яко кажучи...не дуже презентабельним...
а тепер подивилась і подумала: і чого це я?...
Суп-харчо
Я ні в я кому разі не претендую на аутентичність, цей рецепт - сімбіоз рецепта Бурди і інших інетівських рецептів.
3 л води
500 телятини, чи яловичини, чи баранини ( але не свинини )
200гр рису
100 гр горіхів волоських
100гр ткемалі
часнику 5-6 зубчиків
1 велика цибулина
2 середніх морквини
лавровий лист, перець, коріандр
зелень
Варимо звичайний м"ясний бульйон...варимо довгенько, щоб був наваристий, і м"ясо м"яке, годинки 2...потім всипаємо промитий рис. Вариться хвилин 10. Всипаємо спеції : чорний перець, лавровий лист, коріандр товчений...тут уже як хто і що любить...Не треба ніякої картоплі!!! Я, звичайно, це зауваження не врахувала...і поплатилась...зараз розкажу, чому...По -перше - вона зайва у смаковому ансамблі, а по-друге - від присутності горіхів стала просто сіра...
Отже, додати посмажені моркву і цибулю, товчені або перебиті в блендері горіхи...Поварити ще трохи, насамкінець влити соус"Ткемалі" ( купила за шалені гроші в магазині, і згадала, що це ж соус із дикої сливи, аличі...а її в нас продають в сезон просто мішками і за безцінь....цього літа виправлюсь: буду варити ткемалі сама!). Заправити часником і зеленню( петрушка, кінза) .Я кінзу терпіти не можу, тому не давала... і вкинути хмелі-сунелі...Вони саме надають страві суто грузинського акценту...Я вкидала зовсім трішечки....Ми, все-таки, не грузини....
Мої враження : супчик смачний, наваристий,цікавий...Ткемалі треба класти , оглядаючись на свій смак, він дає кислинку, яку кожен відчуває по різному...тому регулюйте його кількість , куштуючи...А якщо не переносите хмелі-сунелі - не давайте зовсім...
Але наголошую: ніякої картоплі!