Така в мене сьогодні пахлава чорнявенька...
Думала, що я перша із дріжджовою пахлавою..
.а ні...вже потім в Уляночки побачила...Ну, буде ще й моя!
Пахлава бакінська
Дріжджі - свіжих 30 гр.( в мене сухі - 11гр.)
Яйце- 1 шт.
Борошно - десь біля 1 кг.
Масло - 250 гр.
Мед - 2 ст ложки
Горіхи - 1кг ( в мене було значно менше)
Цукор - 1 кг.( і цукру, відповідно, було менше)
Шафран ( в мене була куркума)
Сироп: 1 ст води
0,5 ст . цукру
2ч. л. меду
Перше, що треба зробити - набити горіхів...( мої мучились вчора півночі, поки виконали моє завдання
) ну, або купити вже лущених ( що значно легше, і береже нерви...
) і гарненько просмажити їх в духовці...вони тоді значно смачніші... В мене рецепти, в яких вимагається щось потовкти тверде викликають завжди розгубленість...не маю ступки, ані макітри...Але ж згадала про чарівний блендер! Перебила там горіхи до розміру чорної перчинки...Горіхи змішала із цукром ( 1:1).
Потім треба зробити опару: розчинити дріжджі в теплому молоці, туди трохи борошна, трохи цукру... Ось наша опарка зійшла шапочкою...Дати розтоплене масло, яйце, і замісити дуже м"яке, ніжне тісто...Знаєте, як перевіряють м"якість тіста? Треба притулити його до щоки...Якщо відчуття будуть приємними - тісто правильне...
Закрити миску плівкою, дати зійти. Потім перемісити, розділити на 12 частин...Причому одна повинна бути трохи більшою за інші.( цитую рецепт) Розкачувати дуже тонкі коржі , отак: перший корж, на нього кладемо розкатаний другий і аж потім кладемо начинку ( я не знаю, чому так, хитра страва, не нашенська...
та від рецепта не відступаю
) Далі - начинка - корж, начинка - корж...Скажу чесно - в мене 12 шарів не вийшло, певно, форма була завелика... Наверх - той корж, який ми залишили трохи більшим...так звана "шкоринка". Порізати ромбами, в кожен ромбик вдавити половинку горішка..помазати жовтком із шафраном...і в духовку на 200гр. Через 10 хвилин витягти і залити розтопленим маслом ( розтопити грамів з 50). Пекти до золотистого кольору....Знову витягти, залити сиропом..і вдуховку ще хвилин на 10. Обережно відокремити ромбики , дати вистигнути. В рецепті пропонували кожен ромбик перекинути догори дригом, та я так не робила...
Ось вона ближче...
Рецепт із сайту " Гуд кук"...Мої враження....Занадто солодко, як на мене ( східні солодощі ...сказано ж.....
)Та моїм сподобалось...я люблю суміш смаків : кисло - солодкий, ще якийсь...а тут - просто солодко...як на мене - горіхово-маковий завиванець значно багатший на смак...