Доброго ранку усім!
Я знову бавлюся листковим тістом( ну манить воно мене). Вже назбирала різних рецептів.
Такий рецепт круасанів шукаю вже давно.
Дякую шеф-повару пані Людмилі (в жежешці mariana-aga)
за цей вдалий класичний рецепт віденської слойки.
Вдалі круасаниПереклад рецепту українською мовою приводжу нижче.
Для тіста450г борошна (невибіленого, із середнім вмістом білка)
28г пресованих дріжджів
2 ч.л. солі
1/3 скл цукру
1 скл (250мл) незбираного молока
Вимісити тісто до гладкості. Тісто буде м'яке, схоже за консистенцією на м'яке масло. Покласти тісто в пластиковий мішечок і дати полежати 30хв при кімнатній Т, після чого покласти в холодильник на ніч (8 годин мінімум)
Для вершкового масла500г масла, порізати кубиками
2 ст.л. пшеничного борошна
Вимішати масло з борошном у міксері на високій швидкості до однорідності, протягом приблизно 2 хвилин. Покласти масло на плівку в овал 15см довжиною й 2.5 см товщиною, загорнути й покласти в холодильник.
Приготування дріжджового листкового тіста для круасанів.
Розкачати тісто в овал розмірами 25х45см. Укласти масло на тісто, накрити тістом і защипати, щоб вийшов прямокутний пакет з тіста з овалом масла всередині. Постукуючи качалкою по тіста, розім'яти масло всередині й розподілити його рівненько всередині тістяного «конверта». Вийде прямокутник розмірами 15см х 35см в 2.5см товщиною. Злегка розкачати тісто.
Якщо тісто нагрілося або погано розкачується (туге), то накрити його плівкою й покласти в холодильник на дві години. Якщо ні, то можна відразу перейти до наступного кроку.
Розкачати тісто в прямокутник розмірами 35х 65см і скласти його втроє. Накрити й покласти в холодильник на 2 години.
Знову розкачати тісто в прямокутник розмірами 35х 65см і скласти його втроє. Накрити й покласти в холодильник на 2 години.
Знову розкачати тісто в прямокутник розмірами 35х 65см і скласти його вчетверо: спочатку підкрутити правий і лівий край, щоб вони зійшлися в центрі, без накладання. Потім скласти по цій центральній лінії стику країв удвічі, книжечкою ( як гаманець). Накрити й покласти на холод на 2 години. Після цього тісто готове.
Як скачати тісто в рогаликиПокласти «книжку» з тіста так, щоб «корінець» був ліворуч. Розрізати навпіл впоперек, покласти половину на холод, поки ви працюєте з половиною, що залишилася. Розкачати тісто в прямокутник розміром 40см на 65см. Скласти навпіл і нарізати на трикутники з основою 10см. Зберегти обрізані залишки. Вийде 10-14 трикутників.(в мене 18)
Вистелити лист пекарським папером.
Вологими руками узятися за основу трикутника й витягнути його злегка вширину. Потім ухопитися однієї рукою за основу, а іншою рукою пройтися по всій довжині трикутника, витягаючи, щоб він вийшов у два рази довшим вихідного. Укласти трикутник тіста на стіл, вістрям до себе. Покласти в центр основи маленький шматочок тіста із обрізаних залишків. Покласти приблизно 1 см тіста в основу й загорнути, ховаючи кульку тіста, формуючи черевце. Згорнути трикутник у рогалик, підкочуючи до себе, щоб вийшло як мінімум 3 повних оберти тіста ( від центру до гострого кінчика можна буде нарахувати 3 рельєфних шари тіста, усього як мінімум 6 по всій поверхні рогалика).
Покласти рогалики на протвень. Змазати яйцем і дати 3-4 години підійти тісту, поки не потрояться в об»ємі. Змазати яйцем ще раз і спекти протягом 12 хвилин при 220С. Круасани не можна їсти гарячими. Так що дайте їм охолонути на ґратах після випічки, щоб вони прийняли стійку форму м'якушки.
Так само готують круасани з горіховою начинкою (з марципаном), з паштетом, із шоколадом, із сиром і із шинкою. На один круасан беруть 1 ст.л. начинки або 1 паличку (30г) шоколаду – для шоколадних слойок (pain au chocolat).
Ось і все. Питаю себе чи варто було так багато часу їм приділити? Варто!
Ще одна порція заморожена в морозилці, достатньо одного чудового недільного ранку вийняти з молозилки, дати підійти 1,5 год, і смачна слойка готова до випічки.