а ще діти залазять під стіл і починають квокати як курочки, а батьки кідають копійки і горішки, от вже мала квокче, щоб більше грошей зібрати.Це робиться для того, щоб квочки сідали і курчата велись, так робила іще моя бабуся ,а я з сестрою квокали.
В нас тоже діти квокають під столом : "Кво-кво на Різдво сто курочок на гніздо, сто курочок - 1 когуток", але копійки не дають.
А в нас сіно ложать під скатертину, якою накритий святковий стіл. Під час вечері всі по черзі витягують по соломинці - у кого найдовша, той найдовше буде жити. Правда, кожного року найдовша соломинка попадає все іншому
Сіно лежить всі свята, а після Водохрестя виймають і ставлять у куток - щоб рік урожайним був.
В нас заведено, що на свят вечір всі хатні повинні бути у дома і вечеряти, нікуди не йти. А вже на другий день і так аж до 14 січня потрібно провідати усіх і батьків і кумів... До батьків ідемо 7 січня з самого ранку, бо до сутінок маємо повернутися до дому, щоб зусртічати колядників. Чим більше колядників буде - тим більше щастя у новому році прибуде.
І в нас так само,на свят вечір ми вечеряємо вдома,там,де живемо,а вже 7 січня зранку їдемо до бабусі моєї(впершу чергу,бо вона живе сама),а вже потім до чоловікових батьків,і інших близьких родичів.А після обіду швиденько додому зустрічати колядників.
Дівчатка! Багато чого цікавого дізналася про Святий вечір із ваших розповідей. Про сіно і часник знала, а про те, щоб ставити гроші під скатертину, почула вперше. Багато, звичайно, знайомого і так ми робимо у нашій сім`ї. Коли сходила перша зірка і мала починатися Свята вечеря, тато вносив у хату дідуха і казав "Дай, Боже, Добрий Вечір". За татом ішла мама з кутею і відповідала "Дай, Боже, здоров`я!" Потім мама ставила на стіл інші страви. Тато запалював свічку, ми всі ставали на коліна і молилися. Тато, як голова сім`ї бажав всім у здоров`ї, щасті, любові і злагоді дожити до наступних свят. Свічка горіла цілу вечерю. 12 пісних страв, які готують у нашій сім`ї: 1) Кутя 2) Узвар 3) Борщ з грибами 4) Голубці з рисом і гречкою 5) Вареники з бульбою і капустою 6) Запрашка (підливка з грибами, підбита змаженою мукою) 7) Оселедець 8) Риба смажена 9) Салат з фасолі і грибів(тушена цибуля, морква, фасоля і печериці) 10) Мариновані гриби з цибулею 11) Дріжджовий рулет з маком (маківник) 12) Калач (плетенка, хліб)
Меню на святий вечір у нашій родині: кутя( з горіхами, родзинками,курагою,халвою, маком); вареники з вишнями, капустою, маком; тушена капуста з грибами; юшка рибна з підливкою; рибка жарена; оселедець з маринованою цибулькою; скумбрія копчена; гриби мариновані; вінегрет; голубці з гречкою; мариновані морепродукти. А ще у будинку має панувати дух Святого вечора! Смачного!
А це мій скромний стіл на Святий Вечір; 1.Кутя. 2.Узвар. 3.Пампушки(пекла свої "Пампушки нашвидкуруч") 4.Кисіль. 5.Вареники з гречкою і капустою. 6.Грибна підлива. 7.Квасоля. 8.Рибка під копчену(рецепт від Soni) 9.Риба жарена. 10.Оселедець. 11.Бурячки. 12.Хліб.
Я пам"ятаю ще з дитинства,що священник в церкві казав що щедрий вечір відрізняється від святого вечора тим,що вже можна їсти молочні продукти і яйця в цей вечір.Тому сміливо можна жарити рибу в яйці,і пампушки місити на молоці.