Шоколадна симфоніяГоріховий корж "Дакві":Форма діаметром 22 см.Білок - 100 г (3-4 штуки)
цукрова пудра -90 г
цукор - 30 г
Горіхи на ваш вибір - 95 г (я брала грецькі)
Збити білок із половиною цукру, додати другу половину цукру і збивати до густоти. Горіхи і цукрову пудру змішати і перемолоти в кухонному комбайні. Додати цю суміш до збитих білків і перемішати до однорідності. Вилити суміш у форму, застелену пергаментом і випікати при температурі 190 градусів 15 хвилин. ( у мене пікся при 180 градусах 30 хв - так краще). Зняти готовий корж із паперу поки він ще холодний.
Шоколадний корж без борошна:
Форма діаметром 20 см.жовток - 40 г ( 2 шт)
білок 60 г ( 2 шт)
Цукор - 60 г
какао - 15 г
Збити білок із цукром до густоти. Додати жовтки і обережно перемішати. Потім додати какао і ще раз обережно перемішати. Розподілити суміш у формі і випікати при температурі 190 градусів 15 хв. Зняти готовий корж із паперу, поки він ще теплий.
Крем "Каталонський":
Форма діаметром 20 см.вершки 35% - 200 мл (я брала домашню жирну сметану)
молоко - 50 мл
жовток - 60 г
цукор - 75 г
желатин - 1,5 пластини або 8 грамів
кориця
цедра 1/4 лимона і апельсина.
Нагріти до кипіння вершки, молоко і спеції, потім процідити. Змішати сцміш із жовтками. Нагрівати молочно-жовткову суміш до загустіння на водяній бані при температурі не більше 80 градусів ( я поставила катсрульку так, щоб вона не доставала до киплячої води - саме те).
Головне не допустити, щоб ця суміш на водяній бані закипіла, бо доведеться починати все знову))))
Додати в крем попередньо замочений желатин. Трохи охолодити і вилити рівномірним слоєм у форму. Поставити крем у холодильник.
Шоколадний мус:
Жовток - 100 г
Цукор - 50 г
Вершки (35%) - 50 г
Темний шоколад( 70%) - 210 г (я брала рошен 76 % брют -класний вийшов)
Вершки (35 %) - 360 г.
Змішати жовтки, цукор і вершки (50 мл). Обережно нагріти суміш на водяній бані до загустіння.
Розтопити шоколад і з"єднати його із жовтково-вершковою сумішю.
Окремо збити вершки (360 г) із дрібкою солі до "м"яких піків". З"єднати збиті вершки із шоколадною сумішю.
Збираємо торт:
Беремо роз"ємну форму діаметром 24 см. (у мене 22 см - нормально виходить).
На дно покласти горіховий корж, на нього зверху шоколадний, а на шоколадний - заморожений (охолоджений) слой Каталонського крему.
Простір між стінками форми і коржами залити шоколадним мусом, розрівняти поверхню і поставте в холодильник щоб гарно захолонув. Після цього можна знімати кольцо роз"ємної форми.
Готовий торт виходить вагою 1500 - 1600 грамів.
Рецепт від Нелі Йозефсен із журналу "ТортДеко" № 3(8) за 2012 рік.
PS: Прочитавши рецепт - не повірила, що мус може так тримати форму і , чесно кажучи, злякалась такого довгого приготування))))))
Насправді торт наскільки смачний і незвичайний , що воно того варте. Буду використовувати окремо і каталонський крем і мус в інших тортах. Коржі також незвичайні і дуже смачні.
Я внесла його собі в список улюблених тортів після ПольРобсона