Торт із сметанним суфле і чорносливом
Тісто: 4 яйця, 0,5 стакана цукру, 1,5 ч ложки розпушувача, 1 стакан муки, ванілін
Суфле: 1кг сметани, 20г желатину, 0,5 стакана молока, 100~200г чорносливу, 1 невеликий лимон ~0,5 стакана цукру
Яйця збити міксером з цукром в піну (збивати 4~5 хвилин). Всипати розпушувач, муку, ванілін і розмішати. Вийде тісто, що ллється товстою стрічкою. На дно форми d=20см пложіть круг пергаменту. Вилити тісто. Форму затягнути фольгою (для того, щоб верх зарум'янювався якомога менше). Поставити в духовку t=180°c на 40~50 хвилин. Готовність визначати за допомогою дерев'яної палички.
Лимон проварити 5 хвилин у великій кількості води. Остудити (можна покласти в холодну воду). Чорнослив промити, при необхідності замочити в окропі або гарячому коньяку. Коли чорнослив стане м'яким, порізати невеликими шматочками. Желатин замочити в холодному молоці. Коли желатин розбухне, чашку з желатином поставити в окріп і довести до повного розчинення. З лимона вибрати кісточки. У чашу блендера покласти лимон (разом із скориночкою), сметану і цукор. Збити до гладкої маси. Спробувати, при необхідності додати цукор. Маса має бути трохи пересолодженою, оскільки желатин "забирає" смак. Влити желатин і ще раз збити. Підмісити порізаний чорнослив. Почекати, коли маса почне загусати, тобто перестане литися (можна поставити в холодильник, але стежити, щоб маса не перемерзла).
Захололий бісквіт розрізати на 3 коржі. Якщо верхня скориночка сильно зарум'янилася, її краще зрізати. Узяти каструлю діаметром, що трохи перевищує діаметр бісквіта. На дно викласти кружок пергаменту (на пергамент можна нанести шоколадний узор). Накласти сметанну масу завтовшки приблизно 5мм і розрівняти. Викласти перший корж. (За бажання бісквітні коржі при укладанні можна просочувати сиропом.) На корж налити половину маси так, щоб вона заповнювала зазори між коржем і стінками каструлі. Укласти другий корж. Вилити масу, що залишилася, і накрити третім коржем. (Бажано після викладання кожного шару крему ставити каструлю з тортом в холодильник хвилини на 10, а миску з кремом, що залишився, тримати в кімнаті.) Поставити в холодильник до повного застигання суфле (краще на ніч). Каструлю з готовим тортом опустити в гарячу воду, щоб суфле з боків трохи розплавилося, і перевернути вверх дном на блюдо. Акуратно зняти пергамент. Прикрасити шоколадом. Розрізати торт зручніше теплим ножем.
Рецепт взято з сайту "Хорошая кухня"