Цей вишуканий десерт італійського походження можна легко приготувати дома і насолодитися його неповторним смаком!Основою тірамісу є печиво
савоярді - бісквітні пальчики довжиною до 10см, присипані цукровою пудрою.
Для приготування печива необхідно:4 яйця – розділити на жовтки і білки
200г цукру
120г муки
1,5ст.л. крохмалю (за бажанням)
цукор-пудра
ванільний цукор
Перечитуючи рецепти знаменитих кондитерів та досвідчених господинь я зробила висновок, що єдиної думки щодо температури білків та жовтків для збивання немає - все дитинство я знала, що білки повинні бути охолоджені, а тепер із задоволенням збиваю білки кімнатної температури до стоячих піків. Тому і вам рекомендую витягнути яйця з холодильника за півгодини до початку збивання.1. Жовтки збити зі 100г цукру та ванільним цукром до пухкої маси ніжно-жовтого кольору.
2. Білки збивати до появи піків, додаючи цукор по ложці (всього 100г), збити до густої пишної маси.
3. Акуратно вимішати білки з жовтками.
4. Додати муку, просіваючи її через сито, і легенько вимішувати до однорідної маси без грудочок. При потребі додати крохмаль - трапляється усяке - і погана мука, від якої тісто починає "текти", і недостатньо збиті білки - це дається з досвідом, або для перестороги, щоб надійніше виросло
.
5. Наповнити тістом кондитерський мішок. Витиснути на деко пальчики довжиною 7-8 см і залишаючи між печивом достатньо місця, тому що воно підросте у 2-3 рази (при неправильній температурі випічки може ще й просто розпливтися).
6. Зверху злегка присипати цукор-пудрою.
Поставити у духовку, розігріту до 120 градусів на 10 хвилин, потім збільшити температуру до 140-150 градусів і випікати по готовності. Духовку в жодному випадку не відкривати!!!
З цієї порції продуктів виходить 2 дека печива.
Раніше для тірамісу я пекла
бісквітні вафлі-гофри, які ідеально заміняли бісквітне печиво, у канапниці "Сатурн" (тепер з'явилася сучасніша модель - Saturn ST-EC1077) з трьома змінними панелями. Тому, як варіант, додаю
рецепт вафель:
200г муки
200г крохмалю
4 яйця
2ч.л. ванільного цукру
200г масла кімнатної температури
3ч.л. порошку до печива
1. Яйця збити з цукром.
2. Додати масло, збити, поступово додати муку, вимішану з розпушувачем і крохмаль.
3. Акуратно вимішати, якщо тісто загусте - додати ще одне яйце, або білки, які залишилися після приготування крему.
4. Смажити у вафельниці до золотистого кольору. Охолодити.
З цієї порції тіста виходить 18-19 вафель.
Для просочування печива приготувати дуже міцну заварну каву (500мл) - її краще запарити ще перед випіканням савоярді, щоб вона настоялася і охолонула. Потім до кави додати лікеру - я люблю додавати шоколадний "Моцарт", ароматний "Бейліз" або "Броган".
Для приготування оригінального рецепту тірамісу використовують сир маскарпоне, але я вирішила відійти від оригіналу і пропоную вам приготувати дуже ніжний вершковий крем.
Для крему необхідно:3 жовтки (яйця бажано взяти домашні і перед використанням добре помити) - збити з
1ст.л. цукру.
400мл вершків (18%жирності і більше) - збити, вимішати з жовтками.
Для літа або якщо у вас вершки низької жирності, рекомендую додати загущувач - "сметамікс", чи "сметафікс" - щоб краще трималися.
300 - 400г сепараторної сметани збити з
80г цукру. Акуратно вимішати з вершками.
Приготувати форму або креманки.
Печиво з обох сторін вмочити в суміш кави і лікеру, викласти одне біля одного суцільним шаром.
Покрити кремом. Чергувати шари печива і крему, верхній шар крему притрусити какао (через ситечко).
Поставити в холодильник мінімум на 4 години.
А потім, відклавши усі турботи, вмоститися у зручному куточку і насолоджуватися тірамісу:Спеціально для відвідувачів
http://dreamfood.ua.
Рецепт печива савоярді знайшла на сайті
receptishi.livejournal.comРецепт бісквітних вафель зі сайту
kotlet.tv