|  | 
 
Тісто:180 г цукру
 200 г меду – використовую штучний
 100 г дрібно мелених горіхів (якщо дати 200г горіхів – смак буде більш насиченим горіховим) + мелені горіхи для обсипки
 50 г масла – розтопити
 500 г муки
 3 яйця
 1 ст. л. соди, погашеної оцтом (тепер заміняю 2 пак. порошку до печива)
 
 Крем: 1 (класичний):
 0,5 л сметани
 150г цукру-пудри
 Цедра і сік 1 лимону
 
 Крем 2 (мій варіант):
 1 л сепараторної сметани
 300 мл 30% вершків
 400 г чорносливу (без кісточок)
 300 – 350 г цукру
 1 лимон – натерти цедру, витиснути сік
 
 
 
 Цей пляцок традиційно печемо на Різдво.
 Тісто:
 Муку просіяти, додати соду з оцтом (порошок до печива), горіхи, обережно вимішати.
 Яйця збити з медом та цукром в пухку масу, додати масло, вимішати.
 Обережно вмішати суху суміш.
 Розділити на 3 частини ( для форми 30х40см – я пекла у форсі 25х35 см, тому розділила тісто на 4 частини), випікати при темп-і 170° до світло-коричневого кольору на пергаментному папері.
 Тісто липке, тому при розтачуванні добре підсипати мукою.
 
 
 Крем: 1 (класичний):
 Все добре збити.
 
 
 Крем 2 (мій варіант):
 Чорнослив промити, залити водою, варити на маленькому вогні 5 хвилин, залишити, щоб охолов.
 Сметану, вершки, цукор, збити, відкласти ½ л в окрему миску, додати цедру і сік лимона, збити до однорідної маси.
 Чорнослив та відкладену сметану з вершками викласти в блендер, збити в однорідну масу.
 
 Коржі почергово змащувати кремом з чорносливу, потім сметанково-вершковим кремом.
 Залишити на 2 – 3 години в прохолодному місці, потім поставити в холодильник.
 Настоювати 24 – 36 годин. Охолоджені коржі тверді і ламкі, від крему стають дуже ніжними і просто тають на язику.
 Джерело: Класичний бабусіний рецепт із записничка з деякими змінами |  |