|
Тісто: 180 г цукру 200 г меду – використовую штучний 100 г дрібно мелених горіхів (якщо дати 200г горіхів – смак буде більш насиченим горіховим) + мелені горіхи для обсипки 50 г масла – розтопити 500 г муки 3 яйця 1 ст. л. соди, погашеної оцтом (тепер заміняю 2 пак. порошку до печива)
Крем: 1 (класичний): 0,5 л сметани 150г цукру-пудри Цедра і сік 1 лимону
Крем 2 (мій варіант): 1 л сепараторної сметани 300 мл 30% вершків 400 г чорносливу (без кісточок) 300 – 350 г цукру 1 лимон – натерти цедру, витиснути сік
Цей пляцок традиційно печемо на Різдво.
Тісто: Муку просіяти, додати соду з оцтом (порошок до печива), горіхи, обережно вимішати. Яйця збити з медом та цукром в пухку масу, додати масло, вимішати. Обережно вмішати суху суміш. Розділити на 3 частини ( для форми 30х40см – я пекла у форсі 25х35 см, тому розділила тісто на 4 частини), випікати при темп-і 170° до світло-коричневого кольору на пергаментному папері. Тісто липке, тому при розтачуванні добре підсипати мукою.
Крем: 1 (класичний): Все добре збити.
Крем 2 (мій варіант): Чорнослив промити, залити водою, варити на маленькому вогні 5 хвилин, залишити, щоб охолов. Сметану, вершки, цукор, збити, відкласти ½ л в окрему миску, додати цедру і сік лимона, збити до однорідної маси. Чорнослив та відкладену сметану з вершками викласти в блендер, збити в однорідну масу.
Коржі почергово змащувати кремом з чорносливу, потім сметанково-вершковим кремом. Залишити на 2 – 3 години в прохолодному місці, потім поставити в холодильник. Настоювати 24 – 36 годин. Охолоджені коржі тверді і ламкі, від крему стають дуже ніжними і просто тають на язику.
Джерело: Класичний бабусіний рецепт із записничка з деякими змінами
|
|