Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти » Свята, традиції » Страви на Святий Вечір
 

Страви на Святий Вечір

3 січня, 2013  |  Коментів (30)  |  Рубрика: Свята, традиції, Пісні страви
 

Кутя


Страви на Святий Вечір


2 ст. пшениці
3 л води
1,5 ст. маку
1/3 ст. меду
1/2 ст. подрібнених горіхів
родзинки

Пшеницю промити і залити холодною водою на ніч. На слідуючий день залити пшеницю горячою водою та варити 4 години. По мірі викіпання води треба доливати кип'яток.
Мак добре промити, запарити кип'ятком аба киплячим молоком и залишити в закритій посуді на 2-3 години. Потім злити воду і розтерти макові зернятка добіла в дерев'яній ступці або перемолоти на м'ясорубці.
Грецькі горіхи обжарити до золотистого кольору і подрібнити. Родзинки ошпарити кип'ятком і просушити.
З меду і 3/4 ст. води зварити густий медовий сироп. Змішати кашу, мак, горіхи, родзинки і залити кутю сиропом.

Можно добавляти курагу і інші сухофрукти.
У мене в сім'ї до куті завжди в останню чергу добавляють порізані шматочки шоколаду, пам'ятаю, в дитинстві завжди тішились, коли нам попадався шматочок побільше)))

Оселедець різдвяний


Страви на Святий Вечір


Рецепт вже є на сайті, ось тут

Квасоля з цибулею та олією


Страви на Святий Вечір


1 ст. квасолі замочити на ніч, а на наступний день поставити варити до м'якості. Коли вистигне, посолити, поперчити, заправити олією і добавити одну цибулину порізану кільцями. Ще деколи сюди даємо часничку.

Пиріжки з горохом


Страви на Святий Вечір


Відварити 2 ст. сухого гороху до стану пюре, добавити обсмажену дрібними кубиками цибулю. Посолити, поперчити.

Тісто: 0,5 л. теплої води
100 г олії
11 г сухих дріжджів
1 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі
мука, скільки візьме

Замісити м'яке тісто, щоб не липло до рук, і виробити пиріжки. Обсмажити на олії.

Просто вареники


Страви на Святий Вечір


Тушкована квашена капуста з грибами


Страви на Святий Вечір


Замочити жменю сухих грибів на ніч. На слідуючий день варити в підсоленій воді дві години.
2 ст. квашеної капусти відварити майже до м'якості. Якщо дуже кисла капуста, то її треба промити.
Окремо потушити на олії дрібно порізану цибулину і натерту на терці моркву. Добавити в капусту. Також окремо піджарити відварені і порізані гриби і теж добавити до капусти.
Попробувати і якщо не хватає солі, то посолити. Можна дати чорний перець горошком, лавровий листок і потушкувати ще декілька хвилин до готовності капусти.

Голубці з картоплею (і рисом, спеціально для мене)


Страви на Святий Вечір


Капусту наколоти на вилку, опустити в киплячу воду та розібрати на листки.
Натерти картоплю на дрібній терці, добавити тушковану дрібно нарізану цибулю та моркву. Перемішати, покласти в картоплю 1-2 ч. л. манної крупи. Посолити, поперчити.
Зробити голубці. Залити підсоленою водою та варити до м'ягкості капусти на маленькому вогні під кришкою.
Для голубців з рису беремо варений рис та тушковану моркву і цибулю. Також додають і гриби.

Пампухи


Страви на Святий Вечір


Півлітри води теплої+столова ложка цукру і 30 г дріжджів хай побродить. Потім додати півтори склянки муки просіяної два раза і вимішати має постояти біля години- це опара. ЯК ПІДІЙДЕ додати неповну склянку цукру, я даю менше половини, на кінчик ножа куркуми, ваніль. Посолити і підсипати муку місити, муки залежно від якості йде по-різному від 1кг. Вливати олію дві третіх склянки, місити поки тісто перестане липнути до рук. /лодоньою до тіста,а воно відстає/.Ще даю одну столову ложку горілки. Мусить постояти в теплі і піднятись у два раза. Тісто на стілниці розкачую, роблю позначки склянкою іна середину викладаю начинку. Може бути мак з ізюмом, фрукти, карамельки з фруктовою начинкою. Далі накриваю другою частиною розкачаного тіста і витискаю склянкою так щоб горбики на тісті, начинка була посередині. Мусять знову підійти і тоді жарю на олії. Коли трохи підстигнуть у пудрі обвалюю.
(слова автора)

Ну і ще крім того, звичайно йдуть такі страви як узвар, борщ з грибними вушками і грибна підлива.


Сподобався рецепт? Поділись з ближніми:
 

Схожі рецепти:

 

#1 написав: Olenochka (2 січня 2010 18:11)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 60
в нас готують теж борщ з вушками а у селi звiдки свекруха не готують( на Сокальщинi)
 



#2 написав: Орися (2 січня 2010 21:13)


Група: Гості
Коментарів: 0
Ой як захотілося куті і пампушка! love Ще три дні і все буде! Це добре що є хоть один укаїнський хороший сайт з українськими стравами! Дуже дякую за сайт! Вже йду скупляти продукти до вечері! Ням-ням!
 



#3 написав: Маруся (2 січня 2010 22:49)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 83
В чоловіка (він з Закерзоння) на Свят Вечір готують капусняк з пшоном.
 



#4 написав: Натонька (2 січня 2010 22:58)


Група: Адміністратор
Коментарів: 496
Olenochka, а шо там готують на перше? Бо в нас ше давали суп з фасолі з лапшою та грибами.

Цитата: Орися
Ще три дні і все буде! Це добре що є хоть один український хороший сайт з українськими стравами! Дуже дякую за сайт!


Я вже сама хочу smile А за сайт дякую всім вам, хто його створює по частинкам! Ми всі разом великі молодці!

Цитата: Маруся
(він з Закерзоння)


А то де таке?


--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
 



#5 написав: dana (3 січня 2010 17:41)


Група: Гості
Коментарів: 0
Добрий вечір,вже третій день я блукаю тут і ознайомлююся з рецептами, голова йде обертом...стільки вже напланувала...дещо вже спекла...тьху,тьху,поки все вдалося,зараз сушеться сушка.у мене прохання,я тут віднайшла рецепт Наполеона,той,що на два тіста...вагаюся чи вдасться.В комп "ютері я ще недуже добре розбираюсь,тому пишу сюди.Дуже,дуже вам дякую..."я заслабла" від ваших рецептів,ще недавно я казала,що не буду пекти нічого,а тепер бачу,що годі втриматиь.
 



#6 написав: Irina (3 січня 2010 19:50)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 23
Ой, як я люблю Святвечір!!! Кутю в нас трохи не таку готують. Але ця мені сподобалась!
 



#7 написав: gutka (3 січня 2010 21:23)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 163
а би переконатись чи вийде торт Наполеон потрібно його спробувати приготувати дотримуючись рецепту
 



#8 написав: Коко Шанель (3 січня 2010 21:29)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 30
Як Святвечором запахло!!! А кутю в нас готують ну точнісінько таку ж, як у тебе, Натонько,( адже можна на ти? feel ) Я дуже добре пам"ятаю, як батько тер мак на кутю в глиняній макітрі дерев"яним макогоном...) Мрію про таку макітру, та де ж її зараз купиш, не траплялась поки...Тому мак промиваю, підсушую, мелю кавомолкою, а потім запарюю... (осучаснений, так би мовити, варіант...) І вареники завжди були, з картоплею і маком, і капуста....А тепер вже я намагаюсь відтворити неповторну святвечірню атмосферу для своїх дітей, щоб і в них закарбувалося це в пам"яті...
 



#9 написав: Натонька (3 січня 2010 22:17)


Група: Адміністратор
Коментарів: 496
Цитата: Коко Шанель
адже можна на ти?

мож smile

А макітра в мене така є, і з тим макогоном) Правда легше молоти на мясорубці мак... Хоча якшо б засадити чоловіка це робити, то було би файно lol Мій на кухні нічого не помагає, хіба їсть lol


--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
 



#10 написав: Irina (3 січня 2010 22:59)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 23
Цитата: Натонька
Мій на кухні нічого не помагає, хіба їсть

Добре хоч не вередує!
В нас є такий центр глиняного виробництва(якщо можна це так назвать) - Опішня. Ми там купуєто і макітри і мисочки. Але в макітрі - то дуже довго мак терти. Хоча в дитинстві пам"таю тільки так і робили. Тепер я користуюся тільки м"ясорубкою. Аж сумно якось...
 



#11 написав: Volo-shka (4 січня 2010 08:23)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 40
Наталю, і в нас таку кутю дома роблять. Тільки заливають її узваром із сухих яблук і груш.

Але в макітрі - то дуже довго мак терти.

А мені в макітрі тертий мак добріший. Мені макітру і макогона мама на придане придарила. От тільки ніяк не можу привчити чоловіка працювати з нею lol . Мріялося, що буде як дома : тато сідав посеред кімнати з великою макітрою і м"яв мак напередодні свята, а ми малі пальцями старалися той мак зачерпнути, що спробувати, частенько і макогоном діставалося lol
 



#12 написав: Коко Шанель (4 січня 2010 12:15)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 30
Ой! І в нас достеменно так було! Але ж мак і справді добріший, в макітрі товчений! Тільки ж та макітра нетривка : десь стукнеш знічев"я макогоном - і все, капець макітрі, бо глиняна...Пам"ятаю, мама дуже її берегла, та всеодно розбили.
 



#13 написав: Марія БМВ (3 січня 2011 23:04)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 5
О,а я собі пригадала,як моя покійна бабуся казала:"Не облизуй макогон,бо буде в тебе чоловік лисий!"То я той макогін зразу в мойку кидала після зробленої процедури! lol lol Але було це давненько.
 



#14 написав: Славочка (5 січня 2011 14:38)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 91
Наталочко, достеменно таку кутю вдома готують winked
 



#15 написав: Soni (5 січня 2011 16:25)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 15
Чудова добірка, цікавий рецепт голубців, в нас роблять з гречкою і квашеною капустою.
А можна питання, картопля сира чи варена?
 



#16 написав: Натонька (7 січня 2011 17:11)


Група: Адміністратор
Коментарів: 496
Soni,
сира картопля


--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
 



#17 написав: Роксоляна-Стамбул (14 січня 2011 01:55)


Група: Гості
Коментарів: 0
Марія БМВ,
бабуся казала:"Не облизуй макогон,бо буде в тебе чоловік лисий!"-А-я-облизувала-і-тепер-умене-чоловік-сам-як-макогон request ПРавду-казала-моя-сусідкаааааааа bully
 



#18 написав: Ластівка (22 січня 2011 22:45)


Група: Модератор
Коментарів: 40
А я кутю люблю традиційну: пшениця, мак, цукор, мед і горіхи


--------------------
Боже, дай мені душевний спокій, щоб прийняти те, що я змінити не можу
Дай мені сили, щоб змінити те, що я можу
і мудрість відрізнити одне від другого
 



#19 написав: Оксана4209 (4 січня 2012 14:32)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 19
ЦІкава і змістовна добірка! А запахи які!
 



#20 написав: лесик-лисик (4 січня 2012 20:10)


Група: Кондитер
Коментарів: 49
а я роблю кутю з пшениці, маку,пудри, мед , горіхи і халва моя доця дуже любить з халвою
 



#21 написав: Сонечко (4 січня 2012 21:25)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 55
а на перше у нас Різдвяний борщ. Вариться лише на Різдвяні свята. А пахне як....! Він лише на квашеному буряку вариться + багато часнику, перцю, бо на Різдво зазвичай морози і щоб ми не хворіли. А голубці ми робимо з гречкою (гречка + зажарка з цибулі і моркви), два вида вареників (з бульбою і цибулькою, і з капустою). Ну і узвар. Без куті, узвару і пампухів - нічо не буде. І грибна підлива.


--------------------
The world is a diaper so let someone else change it.
 



#22 написав: Tatiana (5 січня 2012 16:35)


Група: Кондитер
Коментарів: 47
Я теж люблю традиційну, класичну кутю. А пшеницю до куті купляю домашню на базарі. Її товчуть в деревяній ступі, як звариться, то вона виходить смачніша, ніж магазинна. Варю кутю у глиняному горщику у доховці (печі немає, та й в селі ніхто не живе). А мак тремо тільки в макітрі, раніше тер мій батько, а як його не стало,то старший син, а тепер і меншенький. Свого чоловіка я навчила терти мак, бо в них у сім"ї не дуже збереглися традиції. А макітки й горщики перед святами у нас завжди продаються.
 



#23 написав: Кіра (6 січня 2012 09:54)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 289
яка смакота! winked
 



#24 написав: Otsoa (6 січня 2012 13:36)


Група: Гості
Коментарів: 0
От би ще хто навчив вареники робити :) Зараз попробую, перше вжитті.... :)
 



#25 написав: Яілатан (11 січня 2012 14:38)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 8
Натонька, в нас на святвечір теж роблять голубці з картоплі, але без рису. Дуже ми, дітлахи, любили голубці з терих бараболь. Ну ось зразу і захотілось, хоч біжи на кухню lol
 



#26 написав: KotMarta (20 січня 2012 19:46)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 18
Дуже гарне меню. В моїй родині на святий вечір завжди на перше був борщ з вушками (цього року всі мої діти допомагали ліпити вушка, дуже мені від цього приємно), а в родині мого чоловіка на перше подають капусту з пшоном і з грибною підливою. А голубці на святий вечір у нас з рисом і грибами. Кутя така сама, як в Натоньки smile
 



#27 написав: smakota (24 січня 2012 23:57)


Група: Гості
Коментарів: 0
Зробила кутю по вашому рецепту - супер! Правда, читаючи коментарі, зрозуміла що макогін облизувати неварто було...ех.
 



#28 написав: Darka (4 січня 2013 07:58)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 677
Оті пампухи недають мені спокою,мушу їх зробити на святу вечерю.


--------------------
Коли береш наповняються руки,коли віддаєш наповняється серце.
 



#29 написав: Ксенічка (18 лютого 2013 17:17)


Група: Vip-кухар
Коментарів: 839
Натонька, belay так усе гарно приготовлено та святково описано!!Ще дуже добре все до гурту зібрано, отак молоденька господинька потрапивши сюди не раз попросить здоров"ячка тобі, чудовій господині, яка мов на блюдечку припіднесла гарну збірочку страв до Святої вечері!!! love
 



#30 написав: catatnight (8 липня 2015 22:55)


Група: Відвідувачі
Коментарів: 1
моя бабця завжди робила кутю(без родзинок),вареники с капустою
вона з галичини(теребовля)
 



Інформація
"Гості" не можуть коментувати дану новину.



НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька ()
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ ()
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka ()
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ ()
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ ()
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська ()
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka ()
Запитання.
  Пише Натонька ()
Східниця
  Пише Чуня ()
Поможете голосами?
  Пише galalviv ()
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 17
Гостей: 4
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100