Кутя
2 ст. пшениці
3 л води
1,5 ст. маку
1/3 ст. меду
1/2 ст. подрібнених горіхів
родзинки
Пшеницю промити і залити холодною водою на ніч. На слідуючий день залити пшеницю горячою водою та варити 4 години. По мірі викіпання води треба доливати кип'яток.
Мак добре промити, запарити кип'ятком аба киплячим молоком и залишити в закритій посуді на 2-3 години. Потім злити воду і розтерти макові зернятка добіла в дерев'яній ступці або перемолоти на м'ясорубці.
Грецькі горіхи обжарити до золотистого кольору і подрібнити. Родзинки ошпарити кип'ятком і просушити.
З меду і 3/4 ст. води зварити густий медовий сироп. Змішати кашу, мак, горіхи, родзинки і залити кутю сиропом.
Можно добавляти курагу і інші сухофрукти.
У мене в сім'ї до куті завжди в останню чергу добавляють порізані шматочки шоколаду, пам'ятаю, в дитинстві завжди тішились, коли нам попадався шматочок побільше)))
Оселедець різдвяний
Рецепт вже є на сайті,
ось тутКвасоля з цибулею та олією
1 ст. квасолі замочити на ніч, а на наступний день поставити варити до м'якості. Коли вистигне, посолити, поперчити, заправити олією і добавити одну цибулину порізану кільцями. Ще деколи сюди даємо часничку.
Пиріжки з горохом
Відварити 2 ст. сухого гороху до стану пюре, добавити обсмажену дрібними кубиками цибулю. Посолити, поперчити.
Тісто: 0,5 л. теплої води
100 г олії
11 г сухих дріжджів
1 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі
мука, скільки візьме
Замісити м'яке тісто, щоб не липло до рук, і виробити пиріжки. Обсмажити на олії.
Просто вареники
Тушкована квашена капуста з грибами
Замочити жменю сухих грибів на ніч. На слідуючий день варити в підсоленій воді дві години.
2 ст. квашеної капусти відварити майже до м'якості. Якщо дуже кисла капуста, то її треба промити.
Окремо потушити на олії дрібно порізану цибулину і натерту на терці моркву. Добавити в капусту. Також окремо піджарити відварені і порізані гриби і теж добавити до капусти.
Попробувати і якщо не хватає солі, то посолити. Можна дати чорний перець горошком, лавровий листок і потушкувати ще декілька хвилин до готовності капусти.
Голубці з картоплею (і рисом, спеціально для мене)
Капусту наколоти на вилку, опустити в киплячу воду та розібрати на листки.
Натерти картоплю на дрібній терці, добавити тушковану дрібно нарізану цибулю та моркву. Перемішати, покласти в картоплю 1-2 ч. л. манної крупи. Посолити, поперчити.
Зробити голубці. Залити підсоленою водою та варити до м'ягкості капусти на маленькому вогні під кришкою.
Для голубців з рису беремо варений рис та тушковану моркву і цибулю. Також додають і гриби.
Пампухи
Півлітри води теплої+столова ложка цукру і 30 г дріжджів хай побродить. Потім додати півтори склянки муки просіяної два раза і вимішати має постояти біля години- це опара. ЯК ПІДІЙДЕ додати неповну склянку цукру, я даю менше половини, на кінчик ножа куркуми, ваніль. Посолити і підсипати муку місити, муки залежно від якості йде по-різному від 1кг. Вливати олію дві третіх склянки, місити поки тісто перестане липнути до рук. /лодоньою до тіста,а воно відстає/.Ще даю одну столову ложку горілки. Мусить постояти в теплі і піднятись у два раза. Тісто на стілниці розкачую, роблю позначки склянкою іна середину викладаю начинку. Може бути мак з ізюмом, фрукти, карамельки з фруктовою начинкою. Далі накриваю другою частиною розкачаного тіста і витискаю склянкою так щоб горбики на тісті, начинка була посередині. Мусять знову підійти і тоді жарю на олії. Коли трохи підстигнуть у пудрі обвалюю.
(слова автора)Ну і ще крім того, звичайно йдуть такі страви як узвар, борщ з грибними вушками і грибна підлива.