Наталя,а ти коли була мала то що теж шоколад у куті був?Бо я ще так ніколи не зустрічала і вперше чую про шоколад у куті.Шоколад ж на маслі а масло в Святвечір,у піст не їдять...хоча в кожному регіоні свої традиціїї
Давали, коли я була мала... Шось я про масло не задумувалась... Але то шоколад діти вибирали весь, старші не їли, може то для дітей робилось. І взагалі-то все ніби пісне, а от пампухи все одно робляться на яйцях та молоці, і їх дають на Святвечір, чи нє? Як у вас, робите пампухи пісні? Давайте про це поговоримо. Мені цікаво!
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Пампухи є прісні на опарі- дріжджі,вода,цукор,мука і олія в кінці. Смажити на олії. Щоб був ефект жовтизни ніби з яйцями тісто, додати трішки куркуми+ваніль для запаху чи цедра лимона. Я сама дуже люблю такі пампушки вони пухкі, легкі. У середину даю макову начинку, ізюм, шоколад чи варену згущонку, варення з рожі. Робила на вечерю та зле не маю звички фотографувати. Попробую викласти фото коли зроблю.
І ЩЕ... У кутю даю шоколад, але ту яку роблять на вечерю перед Василем, тобто Щедрим вечором або Щедрою другою кутею. Щоб побагатше можна дати курагу білий ізюм. Правда мені кутя тоді дуже солодка. РОБЛЮ ТАК -ОСНОВА КУТІ У МАКІТРІ, а курага, шоколад, ізюм, можна мармеладки викладаю нарізаними на блюдо і кожен докладає солодощі за бажанням. Кутю роблю густу і побільше маку.
рецепт пампухів без додавання яєць і молока. Роблю так- півлітри води теплої+столова ложка цукру і 30 г дріжджів хай побродить. Потім додати півтори склянки муки просіяної два раза і вимішати має постояти біля години- це опара. ЯК ПІДІЙДЕ додати неповну склянку цукру, я даю менше половини, на кінчик ножа куркуми, ваніль. Посолити і підсипати муку місити, муки залежно від якості йде по-різному від 1кг. Вливати олію дві третіх склянки, місити поки тісто перестане липнути до рук. /лодоньою до тіста,а воно відстає/.Ще даю одну столову ложку горілки. Мусить постояти в теплі і піднятись у два рази. Тісто на стільниці розкачую, роблю позначки склянкою іна середину викладаю начинку. Може бути мак з ізюмом, фрукти, карамельки з фруктовою начинкою. Далі накриваю другою частиною розкачаного тіста і витискаю склянкою так щоб горбики на тісті, начинка була посередині. Мусять знову підійти і тоді жарю на олії. Коли трохи підстигнуть у пудрі обвалюю.
фото пампухів робила моя свекруха коли я була у неї
А ми вдома як місим тісто чи на пончики чи на вареники то даєм яйце.А на другий святий вечір то вже можна і молочне.Бо другий вечір то є щедрий вечір.То вже не такий строгий піст.
Днями суворого посту вважають-27 вересня Воздвиження Хреста Господнього, день Усікновенія голови Св.Предтечі Хрестителя Іоанна це 11 вересня, Святвечір 6 січня, преддень Хрещення Голодна кутя 18 січня, також середи і пятниці протягом року окрім Святок, тижнів без пісних днів, також вважаються пісними днями. У такі дні забороняється їсти мнясо, молоко, вершкове масло, сир і яйця. Напереддень Різдва утримуватись від їжі до появи першої зірки. у крайньому разі сиділи наші предки на хлібі і воді. Свята це не тільки гуляння, з кожним з них повязані традиції які передбачають відповідні правила поведінки і особливе меню не просто свядкове а обрядове складене нашими предками символічне.
Я про піст знаю, Великоднього старалась дотримувась цього року, вчу по трошки себе і свою сім'ю постити. Але так, як живу коло свекрухи, то не все мені вдається так як хочеться... Коли будемо жити окремо, то маю надію що мені вдастся відродити всі традиції А поки - повчусь коло вас
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт
Меню. 1 Киричун(так називають у нас паляницю на святвечір). 2 Пісні пампушки,кислі баники з оріхами й маком. 3 картопля. 4 грибна підливка. 5 капуста з грибами. 6 оселедець 7 голубці. 8 риба жарена 9 куття(у нас її рідко хто робить). 10 фасоля колочена 11 бобальки(це робиться із тіста що на пампушки) 12 заливне із шпротів.