Помідори
перець запашний і чорний перець
сіль, часник
петрушка
кріп
лавровий лист
листя смородини і вишні
Для закатки треба вибирати стиглі, але тверді і невеликі помідори.
Банки і кришки простерілізувати (банки над парою 10-15 хвилин, кришки залізні кип'ятити також 10-15 хвилин).
На літрову банку потрібно : запашний (3 шт.) і чорний (5 шт.) перець горошком, 1 маленький лавровий листок, смужка кореня хріну, 3-4 очищених зубчика часнику, 2-3 гілочки петрушки, 1 зонтик кропу, по одному листку смородини і вишні. Укласти все бажано в ще гарячі банки, відразу прикриваючи кришками.
Добре вимиті помідори щільно укласти в банки. Залити окропом на 15 хвилин, потім воду злити, стежачи, щоб не висипалися спеції. Закип'ятити ту ж воду і залити знову на 15 хвилин. Знову злити воду, додати на літрову банку по 1 столовій ложці (з горою) солі (бажано не йодованої і не дуже дрібної), цукру і оцту, залити свіжим окропом так, щоб коли закривалося кришкою, трішки води витекло. Відразу загорнути, трохи покатати банку по столі, щоб розійшлися сіль і цукор перевернути кришкою вниз і прикрити ковдрою або товстим рушником до повного охолодження. Потім перевернути кришкою вгору і зберігати бажано на холоді.
Так робить моя сестра.